Május 10. – az első női elnökjelölt


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Az Esélyegyenlőség Párt 1872-ben ezen a napon Victoria Woodhullt jelölte elnökjelöltként, aki ezzel az első nő lett, aki hivatalosan elindult az USA elnöki posztjáért. Woodhull híres nőjogi aktivista volt, aki üzletileg is jól megállta a helyét. Újságot és befektetési céget is alapított, miközben eredményesen harcolt a női egyenlőségért a munkahelyeken és a magánéletben, valamint a nők szabad házasságkötési, válási és gyermekvállalási jogaiért. Az 1872-es elnökválasztást végül a Republikánus Párt nevében addig is kormányzó Ulysses S. Grant nyerte.

Amerikának azóta sem lett női elnöke, olyannyira, hogy a huszadik században 1964-ig egyáltalán nem jelöltek újabb nőt elnöknek, és végül csak összesen hétszer próbálkoztak meg ezzel a „forradalmi” ötlettel az USA politikai pártjai.

2000 óta javult a helyzet, és eddig 14 női jelölt szállt versenybe, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az összes női jelölt közül eddig egyedül

HIllary Clinton volt valamelyik nagy párt jelöltje. Vagyis a végső győzelemre igazából neki volt először esélye, és neki is csak a második, 2016-os indulásakor, amikor a Demokrata Párt jelöltjeként, toronymagas favoritként végül egy hajszállal kikapott

a „surranópályán” érkező, a meglepetésre és a hagyományok felrúgására építő, még az őt jelölő Republikánus Pártot is végletesen megosztó Donald Trumppal szemben.

Részsikerként könyveljük el, hogy bár alelnöknek még ennél is kevesebbszer (háromszor) jelöltek nőt Amerikában, végül 2020-ban Kamala Harris, Joe Biden jelöltje megkapta ezt a posztot, és végre meggyőzheti a kétkedőket, hogy nőknek is van helye a szuperhatalmak élén.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

cawp.rutgers.edu

2017 Kidsnews | All rights reserved