Május 11. – az őrült spanyol


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Ma száztizenhét éve született Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí spanyol művész, aki szinte egymaga futtatta fel és járatta csúcsra a szürrealizmust. Tudtad, hogy a Chupa Chups nyalóka logóját is ő tervezte 1969-ben?

A Katalóniában, Figueresben született Dalí képzőművészeti oktatását Madridban szerezte, és az 1920-as évek végére a szürrealizmus egyik vezető képviselőjévé lépett elő. A spanyol polgárháború alatt Franciaországban élt (1936–1939), majd 1940-ben áttette székhelyét az Egyesült Államokba, ahol nagy sikerrel alkotott tovább. 1948-ban visszaköltözött Spanyolországba, és bejelentette, hogy visszatér a katolikus hithez, és a továbbiakban az “atommisztika” stílusában alkotott, a klasszicizmus, a misztika és az aktuális tudományos vívmányok egybeolvasztásával.

Dalí egyedülállóan széles repertoárral rendelkezett, sikerrel alkotott a festészet, grafika, film, szobrászat, terméktervezés és fotózás területén, időnként más művészekkel együttműködve. Írt szépirodalmat, költészetet, önéletrajzot, esszéket és kritikákat is. Munkájának fő témái az álmok, a tudatalatti, a szexualitás, a vallás, a tudomány és a legszorosabb személyes kapcsolatai.

Csodálóit gyakran próbára tette extravagáns, különc és hivalkodó megnyilvánulásaival, melyekre sokszor nagyobb figyelmet fordított, mint művészetére. Egyszer búvárruhában jelent meg a felolvasóestjén, majd amikor rájött, hogy nem kap levegőt, próbált segítséget kérni, de erre a közönség azt hitte, hogy a performansz része és derülten figyelték a művész küzdelmét, amíg az el nem ájult. Egyszer annyira kiakadt egy installációjának az átrendezése miatt, hogy az „elkövető” kiállításra a csukott ablakon keresztül, egy fürdőkádban „ugrott be”.

Rengeteg kritika érte a Franco-diktatúra támogatása, sikeres kereskedelmi tevékenysége, valamint egyes kései műveinek minősége és hitelessége miatt is. Mindemellett elvitathatatlan, hogy mély nyomot hagyott a 20. század kultúráján, művészek generációit inspirálta és korának szupersztárjaként közelebb hozta a magasművészetet a nagyközönséghez.

A világon két nagy múzeum is az ő munkásságának dedikáltan működik: a spanyol Figueresben található Dalí Színház-Múzeum és a floridai St.Petersburg Salvador Dalí Múzeuma.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved