Május 12. – 800 ember szentté avatása


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Ferenc pápa 2013. május 12-én egy mozdulattal több szentet avatott, mint elődei 1600 óta együttvéve. A 800 otrantói mártír, akiket a pápa kollektíve szentté avatott, a kikötővárost ostromló török sereggel szembeni ellenállással érdemelte ki a katolikus egyház elismerését. Az olasz csizma sarkának hegyén levő várost 1480-ban elfoglaló Ahmed pasa úgy akarta áttéríteni a meghódítottakat, hogy 800 kiválasztott lakost felhurcolt egy közeli hegyre és ultimátumot adott nekik: vagy áttérnek az iszlám hitre, vagy meghalnak. A hithű keresztény otrantóiak inkább a halált választották.

Áldozatuk emlékét őrző csontjaik ma is megtekinthetők az otrantói katedrális falain. Ahmed pasa brutalitása mindenesetre duplán visszaütött: nemcsak nem sikerült áttérítenie a helyieket, de annyira felbőszítette az ellenségeit, hogy egy éven belül a pápa által szervezett keresztes hadjárat – melybe még Mátyás király is delegált csapatokat – kisöpörte a törököket a területről.

1558-tól 1846-ig csak 64 szentet kanonizáltak, és a huszadik század végéig megmaradt a visszafogott szemlélet, mígnem II. János Pál pápa színre lépésével a katolikus egyházban jelentősen megváltozott a szentté avatás gyakorlata.

Újabban nagyobb létszámú csoportokat is az oltár dicsőségére emelhetnek és nemcsak a hősies erényeket felmutató egyes keresztényeket.

Ez a változás döntő mértékben a tömegével lemészárolt vértanúknak köszönhető, akiket éppen emiatt esetenként nagyobb számban avat szentté az egyház.

E szemléletváltás jegyében (Szent) II. János Pál 27 év alatt nem kevesebb, mint 482 lelket avatott szentté, XVI. Benedek pápa „visszafogottan” csak 44 szentet kanonizált, viszont Ferenc pápa első hat évében már 898 szentet avatott, többet, mint elődei együttesen 421 év alatt.

Az otrantói mártírokéhoz hasonló nagyobb létszámú avatások már adódtak II. János pápa idején is: ő 1988-ban 117 vietnami vértanút, majd 2000-ban 119 kínai vértanút avatott szentté, akik a XIX. századi Kínában és Vietnamban szenvedtek vértanúhalált.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

vaticannews.va

2017 Kidsnews | All rights reserved