Május 15. – a csillagászat napja


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Az esti égbolt a történelem előtti idők óta lenyűgözi az embereket. Szinte lehetetlen egy tiszta éjszakán felnézni az égboltra anélkül, hogy elámulnánk az univerzum méretein. A Nemzetközi Csillagászati ​​Nap az asztronómia rajongói és szakértői számára lehetővé teszi, hogy megosszák tudásukat és a világűr iránti szeretetüket embertársaikkal. Ezt a napot évente kétszer tartják, egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel, hogy megünnepeljük a változó csillagképeket, a világűr változékonyságát és a legújabb felfedezéseket.

A csillagászat nemzetközi napját 1973-ban hozta létre Doug Berger, az Észak-Kaliforniai Csillagászati ​​Egyesület akkori elnöke. Eredetileg teleszkópokat állítottak fel forgalmas köztereken annak érdekében, hogy az égboltot mindenki számára hozzáférhetőbbé tegyék és népszerűsítsék az asztronómia tudományát.

A csillagászat napját sokféleképpen megünnepelheted. Családilag, egyedül vagy barátainkkal, otthon vagy egy múzeum, planetárium vagy csillagvizsgáló meglátogatásával. Nem számít, hogy mennyire vagy otthonos a témában, szánj egy kis időt arra, hogy jobban megismerd a fejünk feletti világot!

Navigáció

A hajók kapitányai és más felfedezők már régóta használják a csillagokat az eligazodáshoz. A modern csillagászok továbbra is ugyanazokat a technikákat alkalmazzák, mint ezek az ősi navigátorok a túléléshez. Az ősi tengerészek expedícióinak megismerése, a csillagok szerinti tájékozódás megtanulása remek módja lehet a csillagászat napjának eltöltésére.

Születéskori holdfázis

Sokféle módon lehet ismerkedni a holdfázisokkal, de gondoltál-e arra, hogy utánanézz, születésedkor milyen volt a holdfázis?

Napóra

Nemcsak éjszakai csillagászat létezik. A Nap fontos része Naprendszerünknek, így a megismerése is fontos. Az órák feltalálása előtt napórákat használtak az idő mérésére. Egy nagyobb papírlap vagy például papírtányér és egy ceruza segítségével készíthetsz egyszerű napórát. Állítsd a ceruzádat a lap közepére merőlegesen és tedd ki a napfényre, majd minden egész órakor rajzold be, hogy hova mutat az árnyéka. Ezután díszítheted is a napórádat tetszés szerint. Ha minden nappali órát megjelöltél, és kiteszed a napra úgy, hogy a tizenkettő észak felé nézzen, a ceruzád árnyéka óramutatóként fog szolgálni. Megfigyelheted azt is, hogy nyár közeledtével rövidül, majd hosszabbodik az árnyék (a jelöléskor érdemes erre is gondolni, vagy utólag korrigálni kellhet a számlapot).

Csillagképek

A csillagképek megismerése az egyik első lépés a csillagásszá válás felé. Nagyon szórakoztató lehet az olyan népszerű csillagképek felismerése, mint a Nagygöncöl, az Orion vagy a Bika, ráadásul minden csillagkép mögött van egy ősi történet, amiből sokat megtudhatsz az ókori mitológiáról, és lenyűgözheted ismerőseidet a műveltségeddel. A csillagképek megismerése után akár saját csillagképeket és mitológiát is alkothatsz. A lehetőségek határa, khm, a csillagos ég!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved