Május 16. – mi volt előbb, az ágyi poloska vagy az ember?


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A modern emberre szakosodott élősködők egyik legelterjedtebb fajtája az ágyi poloska. Feltehetőleg a Közel-Keletről származik, melegebb éghajlatú vidékeken gyakrabban előfordul, de lakott területeken szinte az egész világon jelen van. Elsősorban az emberek és a madarak vérszívója. Budapest ágyi poloska fertőzöttsége 1997 óta emelkedik, egy 2015-ös felmérésben készült ágyi poloska térkép alapján a szegényebbek lakta lakótelepeken a leggyakoribb.

Az ágyi poloska hossza 5-7 milliméter, barna színű, testét finom szőrök borítják. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Miután átszúrta a bőrt, és jóllakott vérrel, teste kitágul. Szájszerve finom szúrósörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja: gyakran egymás mellett többször is megszúrja a bőrt, mire megtalálja az eret, érzéstelenítő és véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe és szívásba kezd. A jóllakott ágyi poloska bíborszínű árnyalatot vesz fel.

A rovar tápláléka kizárólag a gazdaszervezet véréből áll. Táplálékát éjszaka keresi, hő- és szén-dioxid-kibocsátása alapján találja meg; nappal elrejtőzik. Az áldozat testén a melegebb, tehát vékonyabb bőrfelületet keresi. Teljesen fájdalommentes táplálkozása során 4-6 szúrásnyomot is produkálhat, ami az allergén nyála miatt akár egy hétig viszkető érzést és pirosodást okoz.

Jelenlétéről több dolog árulkodhat a csípéseken túl: az elhullott ágyi poloska, illetve ágyi poloska által vedlett bőr, mivel kifejlődésük során ötször is vedlenek. Vérpöttyök maradhatnak az ágyhuzaton, jelentősebb fertőzés esetén ágyi poloska ürülék (kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon és egyéb búvóhelyeken) ágyi poloska peték (amelyek legfeljebb 1 milliméter nagyságúak, hosszúkás formájúak, krém–fehér színűek) az ágyi poloska édeskés szaga (ez azonban csak nagy fertőzöttség esetén, vagy speciálisan kiképzett kutya által észlelhető).

És végül a kínzó kérdés: mi volt előbb, az ágyi poloska vagy az ágy?

Nos, egy 2019-ben ezen a napon ismertetett DNS-kutatás rámutatott, hogy ágyi poloskák már a dinoszauruszok idején, 115 millió éve is vígan élősködtek bolygónkon, és az időközben színre lépett emberi faj csupán egy nem várt ínyencfalat a számukra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved