Május 19. – syzygy? Ez egy szó?


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

140 év múlva a mai napon elképesztő eseménynek lehetünk szemtanúi (feltéve, hogy még élünk, a Naprendszerben tartózkodunk és van egy jó teleszkópunk): a naprendszer 8 bolygója fog nagyjából egy vonalban állni a Nap egyazon oldalán.

A csillagászatban azt nevezik syzygy-nek (ógörög eredetű kifejezés, szizidzsi-ként ejtendő), amikor egy csillagrendszer legalább három égitestje hozzávetőlegesen egy vonalba kerül egymással.

Filmekben gyakran láthatjuk az égitesteket, ahogy épp vonalba rendeződnek vagy épp előbújnak egymás mögül. A klasszikus 2001 Űrodüsszeiában a cselekmény kritikus pontjain többször is ilyen együttállásokat mutat a kamera.

A tudományos ill. esztétikai jelentőségén felül a Nap és a Hold Földdel való együttállásainak sokkal kézzelfoghatóbb hatása is van. A két égitest gravitációs hatása újholdkor és teliholdkor egymást erősíti, és ilyenkor a tengerszint a szokásosnál szélsőségesebb árapály-szintet ér el. Az első és a harmadik negyedévben viszont a Föld ellenkező oldalán helyezkednek el, árapályerőik ellensúlyozzák egymást, és a vízszint kitérése kisebb a normálisnál. Az árapályhatás nemcsak a tengerekre, de a földkéregre is hat, és befolyásolja például a földrengések keletkezését.

Nem is olyan régen, 1980. márciusában történt ilyesmi utoljára, akkor még a renitens Pluto is beállt a sorba – habár azt a konstellációt túlzás lenne syzygy-nek hívni, inkább úgy jellemeznénk, hogy a Naprendszer bolygói a Nap egyazon oldalán sorakoztak fel. A csillagászok egyáltalán nem jöttek tőle lázba (ők „humdrum daynek”, kb. uncsi napnak hívták a média által felkapott eseményt), mindazonáltal az élénkebb fantáziájú közönség már világvégét vizionált, de végül a legnagyobb csalódásukra sem vízözön, sem apokaliptikus földrengések nem történtek, ezért szegényeknek új okot kellett keresniük a rettegésre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

nytimes.com

2017 Kidsnews | All rights reserved