Május 2. – A Vasember bemutatója


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

13 éve ezen a napon mutatták be a Marvel Cinematic Universe első mozifilmjét, a Vasembert.

A Marvel Cinematic Universe (MCU) egy amerikai média franchise és megosztott világegyetem, amelynek középpontjában a Marvel Comics által a 20. század közepe óta kiadott képregények karakterei állnak. A franchise képregényeket, rövidfilmeket, televíziós sorozatokat és mozifilmeket tartalmaz.

A megosztott univerzum, hasonlóan a képregényekben is megjelent eredeti Marvel Univerzumhoz, a különböző képregények történeteinek és szereplőinek keveredésével és keresztezésével jött létre.

Az első MCU-film sikere után következtek az ún. „első fázis” további filmjei, melyek közül a Bosszúállók (2012) című crossover film volt az utolsó. A második szakasz a Vasember 3-mal (2013) kezdődött, és az Ant-Mannel (2015) zárult. A harmadik szakasz az Amerika kapitány: polgárháborúval (2016) kezdődött, és a Pókember: Idegenben (2019) című filmmel zárult. A franchise első három szakaszát együttesen “The Infinity Saga” néven ismerjük. A negyedik fázis a Fekete Özvegy (2021) című filmmel kezdődik.

A Marvel Television időközben kiterjesztette az univerzumot kábel- és streaming tévére is, először a S.H.I.E.L.D. debütált 2013-ban az ABC-n, majd a Daredevil – A fenegyerek 2015-ben a Netflixen. A Marvel Studios tavaly év végén bejelentette, hogy a további alkotásokat a Disney+ csatornára költözteti (a Marvelt 2009-ben megvásárolta a Disney), ami nem jó hír a magyar közönségnek, tekintve hogy a Disney+ egyelőre nem elérhető Magyarországról, és nem elég egy amerikai IP-cím, még megfelelő országba regisztrált bankkártya is kell, hogy előfizetők lehessünk. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy a már megjelent filmek eltűntek volna az általunk is elérhető felületekről, és reméljük, ez nem történik meg mielőtt a Disney+ elérhetővé válik a számunkra.

A franchise üzletileg rendkívül sikeres, és bizonyos szempontból a hollywoodi filmgyártásnak is új irányt mutatott, és lehetőséget adott arra, hogy az „álomgyár” új kreatív muníciót találjon magának.

A Marvel sikerein felbuzdulva a konkurencia, így elsősorban a DC Comics jogait birtokló Warner stúdió is igyekszik hasonló franchise univerzumot építeni az általa birtokolt Batman, Superman és más klasszikus karakterek köré. Megjegyzendő, hogy a két rivális franchise kiinduló alapanyaga közül a DC-é számított népszerűbbnek és közismertebbnek eredetileg, azonban a Marvel a Vasember első részével kezdve fokozatosan ledolgozta hátrányát, illetve sokak szerint már régen át is billentette a népszerűség és üzleti siker mérlegét a saját univerzuma javára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved