Május 20. – a niceai zsinat, civilizációnk első világkonferenciája


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Ma 1696 éve rendezték a keresztény egyház (és talán egész civilizációnk) első világkonferenciáját. A zsinatra I.Konstantin római császár meghívására mindenfelől érkeztek az egyház püspökei a mai Törökországban, az akkori Bizánc közelében található Niceába, hogy az egyházi életben felmerült alapvető kérdéseket megtárgyalják és közös álláspontot alakítsanak ki.

A központi téma Jézusnak az Atyához viszonyított természete volt, nevezetesen, hogy Jézus egylényegű-e az Atyaistennel vagy hasonlatos hozzá. Alexandriai Szent Alexandrosz az előbbi nézetet vallotta; a népszerű presbiter, Arius az utóbbit. A konferencia elsöprő többséggel az ariánusokkal szemben foglalt állást (a 250-318 főnyire becsült tanácskozó testületből 2 fő kivételével mindenki ellenük szavazott).

A zsinaton megegyeztek ezen kívül a keresztény egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét időpontjában is. A zsinat úgy döntött, hogy a húsvétot a tavaszi napéjegyenlőséget követő első telihold utáni első vasárnap ünneplik, függetlenül a Biblia héber naptárától és felhatalmazták az alexandriai püspököt, hogy (valószínűleg az alexandriai naptárt használva) évente hirdesse ki püspöktársai számára a pontos dátumot.

A niceai zsinat világszerte pozitív értékeléseket kapott. Történészek szerint „ez volt az első esemény a Krisztus-tan szakmai fejlődésében”, illetve „Konstantin azzal, hogy összehívta a zsinatot és elnöklője volt annak, az egyház feletti császári irányításnak is jelzését adta.” A császári kezdeményezés annyira sikeres volt, hogy a következő 19 évszázadban a katolikus egyház 21 hasonló zsinatot tartott, legutóbb 1965-ben.

Arról nem tudunk, hogy a meghívottak eleinte milyen bánásmódban részesültek, mindenesetre érdekes és jó humorforrás lehet azon elgondolkodni, hogy a modern szakmai konferenciák és kongresszusok ismert „fogásai” közül (fényűző szállás, szóróajándékok, névtábla, napirend, vendégelőadók, közös szakmai és szabadidős programok, stb.) mi és mikor jelenhetett meg a repertoárban, hogy vonzóbbá tegye az eseményt a meghívottak számára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved