Május 21. – nyugodj békében… komposztálva?


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

2019-ben ezen a napon Washington állam az USA-ban elsőként engedélyezte a komposztálással való temetkezést. A törvény nyomán Seattle-ben már működik is egy vállalkozás, amely mindössze egy hónap alatt képes egy emberi testet egy négyzetméternyi termőfölddé alakítani. A cég szerint eljárásuk a hamvasztásnál vagy a temetésnél több mint egy tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátásával jár, miközben a hamvasztáshoz szükséges energia csupán egynyolcadát igényli.

A folyamat, amit a Recompose nevű cég „újrafeldolgozásnak” vagy „természetes szerves redukciónak” nevez, a természetes vagy zöld temetkezés hagyományos elveire támaszkodik, alapjai hasonlóak a haszonállatok temetésénél használt eljárásokhoz.

A testet egy hatszögletű, újrafelhasználható „koporsóba” helyezik, faforgáccsal, lucernával és szalmával veszik körbe és folyamatosan levegőztetik, hogy a természetben előforduló mikrobák és hasznos baktériumok számára optimális környezetet biztosítsanak. A testből létrejött komposztot a család és barátok felhasználhatják dísznövényeik, haszonnövényeik táplálásához.

Csaknem egy évtizedes tervezés, kutatás és adománygyűjtés – valamint az állami törvények megváltoztatására irányuló sikeres kampány – előzte meg a cég elindulását. Az alapító, Katrina Spade elmondása szerint nagy az érdeklődés a kb. 4500 euróba kerülő szolgáltatás iránt, elsősorban annak környezetkímélő és klímabarát volta miatt.

Bár a Recompose az első cég, amely komposztálási lehetőséget kínál, a környezetbarát temetkezés nem új koncepció.  

2019 szeptemberében egy milánói kiállításon Anna Citelli és Raoul Bretzel olasz tervezők bemutatták a Capsula Mundi tervét. A biológiailag lebomló tojás alakú urna, a csúcsához rögzített facsemetével a koporsók környezetbarát alternatívája. Az urna tartalma segít átalakítani a testet és táplálva a kis fa növekedését.

„A temetők új külsőt kapnak, és a ma látható hideg szürke táj helyett élénk erdőkké, szent erdőkké növekednek, ahol a fa az elhunytak emlékműveként szolgál, hozzájárulva az utókor örökségéhez és bolygónk jövőjéhez.” magyarázták a tervezők. Javaslatuk üdítő ellentétben áll azzal, hogy egy hagyományos koporsó elkészítéséhez fákat kell kivágni. “A koporsó rövid életciklussal rendelkezik, viszont jelentős környezetterhelést okoz. Egy fa 10 és 40 év között fejlődik ki, a koporsót pedig lényegében csak két-három napig használjuk.”

Azok számára, akiknek egy tojás alakú hüvely nem álmaik utolsó nyughelye, vannak más hasonló kezdeményezések is.

A Leaves With You egy makrámból készült biológiailag lebomló koporsó, amelynek elkészítésébe bevonnák a gyászolókat is.  A Shaina Garfield által tervezett szövött háló tartalmaz gombaspórákat, amelyek felgyorsítják a test bomlását. Ez a gomba elengedhetetlen a toxinok felszívódásához is, biztosítva, hogy csak a természetes melléktermékek, például oxigén és nitrogén kerüljenek a talajba.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

euronews.com

2017 Kidsnews | All rights reserved