Május 23. – ablakon kidobás, mint hadüzenet


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

1618. május 23-án történt a prágai defenesztráció, a harmincéves háború lavináját elindító cseh akció a Habsburg uralommal szemben. A csehországi római katolikus tisztviselők 1617-ben bezárták a két protestáns kápolnát, amit Broumov és Hrob város polgárai építettek a II. Rudolf császár 1609-es felséglevelében lefektetett vallásszabadsági garanciák védelmében.

Válaszul a felháborodott protestánsok Prágában összehívták a tartományi rendeket, és a császári régenseket, William Slavatát és Jaroslav Martinicot bíróság elé állították a felséglevél megsértése miatt.

A vádlottakat bűnösnek találták, de az ítélethirdetéskor kirobbant vita hevében aztán a Fabricius nevű titkárukkal együtt kidobták őket a Hradzsin (prágai vár) tanácstermének ablakából.

Noha a 18 méteres zuhanást meglepő módon mindhárom sértett súlyosabb sérülés nélkül megúszta, az esemény markáns jelzésként szolgált II. Ferdinánd Habsburg császár számára, hogy a csehek ellenállását nem lesz könnyű megtörnie.

Olyannyira, hogy az incidens következtében kibontakozó háborút a Habsburgok végül el is vesztették, miután Európa minden hatalma belebonyolódott és fél Közép-Európát lerombolták – nem véletlenül hívják sokan a harmincéves háborút a 17. század világháborújának.

Az ablakon kidobást lényegében ettől kezdve hívják defenesztrációnak is, a latin fenestra (ablak) szóból képezve, és mindjárt két korábbi prágai incidenst is erre a névre kereszteltek.

A történelemkönyvek tanúbizonysága szerint a középkorban aránylag népszerű módja volt ez a lincselésnek – azóta mindenesetre a kézifegyverek elterjedésével jelentősen visszaszorult, és ma már inkább akkor fordul elő, ha valakit öngyilkosság látszatát keltve próbálnak kiiktatni. A közelmúltban vicces geekektől is visszaköszönhetett a kifejezés, amikor valaki megszabadult a Windows operációs rendszertől.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved