Május 24. – a világ leghosszabb macskabiztos kerítése


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

2018-ban ezen a napon adták át Közép-Ausztráliában a 44 km hosszú kerítést, ami az elvadult macskákat hívatott távol tartani a Newhaven Vadrezervátumban élő veszélyeztetett fajoktól.

Ausztrália vadállatait legalább 20-szor nagyobb eséllyel támadja meg egy vad macska, mint egy őshonos ragadozó.

“Mindent megesznek és mindenhol ott vannak” – mondja a vonatkozó új tanulmány szerzője, Rowena Hamer. “Lenyűgözőek, de pusztítóak.”

A macskák a 18. század végén jelentek meg az ausztrál vadonban, és az őshonos fajok többsége ennyi idő alatt nem találta meg a módját, hogy túljárjon az eszükön.

Az ember által behordott házimacskák leszármazottai évente kétmilliárd bennszülött állatot pusztítanak el, miközben nagyobb intenzitással, többféle élőhelyen és nagyobb számban vadásznak, mint a hasonló alkatú erszényes ragadozó, az óriás erszényesnyest. Az elvadult macskák legalább 25 emlős kipusztulásában játszottak szerepet, és további 124 faj fennmaradását veszélyeztetik közvetlenül.

Ezen felül a házimacskák is körülbelül 230 millió ausztrál madarat, hüllőt és emlőst irtanak ki évente – derül ki a kutatásból.

Az ausztrál kormány 2015-ben bejelentette, hogy 2020-ra kétmillió elvadult macskát fognak eltávolítani a vadonból. Ennek jóváhagyott módjai a kilövés, csapdába ejtés, mérgezés, sőt, helyenként a macska fejpénz voltak, és időközi felmérések szerint nem jártak messze a kitűzött céltól, ugyanakkor az eljárások kíméletességével és hatékonyságával szemben sok kritika merült fel. Idénre új stratégiát ígérnek a veszélyeztetett fajok megőrzésére, amely várhatóan a kóbor macskák problémakörében is előrelépést hoz majd.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

theguardian.com; onthisday.com;

2017 Kidsnews | All rights reserved