Május 26. – Drakula születésnapja


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Tudtad, hogy Drakula gróf Bram Stoker eredeti regényében székelynek vallja magát, sőt a regény szerint a székelyek a hunok és egy „izlandi törzs” leszármazottjai, akik a mohácsi vészig a „magyarok igájában éltek”? És hogy valójában a havasalföldi III. Vlad „Dracul” Țepeștől valószínúleg csak a nevét kölcsönözte az író, illetve hogy a regény egyik mellékszereplője Van Helsing is, akiről a filmbéli vámpírvadászt mintázták?

Bram Stoker ír szerző Dracula című regénye 1897-ben a mai napon jelent meg először. Bár nem ő találta ki magát a vámpírt, a regény felkorbácsolta a vámpírok iránti érdeklődést, és amellett, hogy a világ leghíresebb vámpírfiguráját teremtette meg, színházi és filmváltozatok tucatjait inspirálta a 20. században.

Az író 1890-ben találkozott Vámbéry Ármin magyar professzorral, aki először mesélt neki a havasalföldi uralkodó, III. Vlad Țepeș Drăculea legendájáról. Stoker sosem járt Kelet-Európában, művének hátterét hét évnyi könyvtári kutatással és a régió ismerőivel való beszélgetésekkel építette fel. Regénye a négy fal közti kutatómunka iskolapéldája.

A regényben Jonathan Harker, angol ügyvéd hivatalos ügyek rendezésére érkezik az erdélyi Kárpátokba egy kastélyba. A meghívója, a halhatatlan vérszívó Drakula gróf csapdába ejti, és kis híján meg is öli. Harker elmenekül, de Drakula utána megy Angliába. Útját rejtélyes halálesetek tarkítják. Angliában a gróf Harker menyasszonyát, Minát és annak barátnőjét, Lucyt is megkörnyékezi; Lucy a harapása következtében maga is vámpírrá lesz. A sztori arról a nyomozásról szól, amit a könyv főszereplői azért folytatnak, hogy rájöjjenek, hogyan lehet a grófot megölni.

Drakula a valóságban

Bár maga Drakula kitalált karakter, sokan úgy vélik, hogy ihletője III. Vlad Dracul Tepes havasalföldi vajda volt. II.Vlad fejedelem Luxemburgi Zsigmond, Magyarország királya és a Német-római Birodalom császára jóvoltából lett Havasalföld vajdája 1431-ben. Ekkor egyúttal a Sárkány Lovagrend lovagjává is avatták, így került a neve mellé és a család címerébe a sárkány (Dracul).

Fiát, III.Vladot Hunyadi János, Magyarország kormányzója röviddel 1456-ban bekövetkezett halála előtt juttatta Havasalföld vajdai székébe (III.Vlad felesége Hunyadi Mátyás egyik unokatestvére, Szilágyi Jusztina volt). Ez az ember híres volt kegyetlenségéről, ekkor kapta a Dracul mellé a Tepes (karóbahúzó) ragadványnevet.

Uralkodása alatt igyekezett kihasználni a török veszedelem okozta felfordulást, és csapataival többször betört Erdélybe fosztogatni. Egy idő után Magyarország királya, Hunyadi Mátyás már annyira nem bízott benne, hogy elfogatta és Visegrádon börtönben tartotta 12 évig. Vlad 1476-ban kiszabadult és visszakerült havasalföldi trónjára, de három hónap múlva a saját alattvalói megölték, majd a sikeres merénylet után levágott fejét (egyes források szerint mézben konzerválva) elküldték Konstantinápolyba a szultánnak, aki ünnepélyes keretek között karóba húzatta és trófeaként kiállíttatta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved