Május 27. – a tsushimai csata


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Oroszország népe megdöbbenéssel értesült róla 1905 május végén, hogy egy éves háborúskodás után a Koreai-félsziget és Japán déli része közti Csuzimai-szorosban a teljes orosz tengeri flottát elpusztították a regionális nagyhatalmi szerepre törő japánok.

Ez volt a történelem egyetlen teljes győzelemmel zárult tengeri csatája modern, acél csatahajóflották között, és az első, ahol érdemi szerepet játszott a vezeték nélküli (távírós) kommunikáció. Oroszország haditengerészete csaknem 4400 halálos és 6000 hadifogoly áldozattal, valamint az összes (28) csatahajójuk elvesztésével zárta az ütközetet, amelyben Japán összesen csak 117 tengerészt és 3 torpedócsónakot veszített.

Az orosz–japán háború néhány hónappal később újabb konfrontációk nélkül véget ért. A csúfos vereség következményei messzire vezettek Oroszországban, a cári család tekintélye megrendült (amin nem segített az a szóbeszéd sem, hogy amikor II. Miklós cár teniszezés közben értesült a csatáról, egyszerűen tovább játszott), és már 1905-ben forradalom tört ki. A japán siker világszerte megkérdőjelezte az európai felsőbbrendűség dogmáját és destabilizálta az európai hatalmi erőviszonyokat, ezáltal hozzájárult az I. világháború kirobbanásához is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved