Május 29. – tudj meg többet a komposztálásról-nap


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Zavar, hogy milyen drága a virágföld? Nem bírod a szemetesben rohadó zöldségmaradék szagát? Furcsállod, hogy a kerti zöldhulladékot zsákokba gyűjtve elkülditek ki tudja, hová, vagy még rosszabb esetben csak úgy kidobjátok? Szeretnéd csökkenteni a háztartásotok károsanyag-kibocsátását?

A lakásban és a kertben keletkező növényi hulladékot és növényi ételmaradékot, papírt, tojáshéjat és kávézaccot első osztályú növénytáppá érlelheted egy kis odafigyeléssel. A Tudj meg többet a komposztálásról-nap létrehozásának a célja az volt, hogy népszerűsítse ezt a rendkívül hasznos és szórakoztató, zöld és gazdaságos házi hulladékkezelési megoldást.

Azok kedvéért, akik nem tudják: a komposztálás az a gyakorlat, hogy az otthonunkban naponta keletkező, bizonyos típusú hulladékokat egy komposztládába gyűjtjük, ahol azok fokozatosan lebomlanak. Az összetevők megfelelő keverékével, amely a fahamutól a fűnyesedékig, a tojáshéjig, sőt akár a hajig és a szőrig terjedhet, tartalmas növénytáp-keveréket hozhatsz létre, amelytől a növényeid szebbek lesznek, mint valaha! Csak annyit kell tenned, hogy készítesz egy egyszerű komposztkosarat, vagy egy kupacban gyűjtöd a komposztot, és pár hetente átforgatod egy kislapáttal.

Olvasd el részletes cikkünket a témáról!

Kezdd azzal, hogy csinálsz egy komposzthalmot, vagy ha szeretnéd maximális rendben tartani a dolgokat, egy komposztáló edényt. A komposztáló edényt valójában bármiből el lehet elkészíteni, ami nem bomlik, különösen, ha sötét anyagból készült, hogy kihasználják a napfény energiáját és lyukacsos, hogy szellőzni tudjon.

Csak annyit kell tenned, hogy felhalmozod az otthon keletkező növényi hulladékot, és feltétlenül átforgatod pár hetente. Ellenőrizd a nedvességét is – enyhén mindig nedvesnek kell lennie.

Ha száraz, lehet hozzáadni egy kis vizet, ha túl ragacsos, akkor érdemes gyakrabban megforgatni. Amikor elkészült, akkor porhanyós, mulcsos, finom földszagú kell, hogy legyen. Ekkor bármelyik növény földjéhez hozzáadhatod, vagy akár kiszórhatod a kedvenc helyedre a parkban. A növények – és az egész bolygó – meg fogják hálálni a gondoskodásodat!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved