Május 30. – 110 éves az Indy 500


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

„Az Indy teszi a versenyzőt. Akkor leszel híres, amikor idejössz.” Rodger Ward

A motorsport történelmének egyik legfontosabb versenye az Indianapolis 500, amire minden évben Amerika és a világ leghíresebb és legképzettebb autóversenyzői gyűlnek össze, és amelyet máig a világ 3 legrangosabb futama között tartjanak számon.

Az Indianapolis 500 majdnem olyan régi, mint maga a belső égésű motor. Az Indianapolis Motor Speedway 1909-ben nyitott, és két év múlva rendezték meg rajta az első 500 mérföldes tartóssági versenyt. Aki úgy gondolja, hogy a motorsport veszélyes, jusson eszébe, hogy hajdanán poros, kátrányos, kavicsos vagy tégla és kockakő burkolatú utakon, jó ideig bármilyen passzív biztonsági berendezés és pályaelem nélkül, kezdetleges technikájú, de már igen nagy teljesítményű járgányokkal versenyeztek az emberek.

Az Indianapolis-i első 100 körös versenynek két halálos áldozata volt a rossz útburkolat miatt. Már az is nagy előrelépés volt, amikor a pálya és a nézőtér között építettek egy beton védőfalat, hogy legalább a nézők viszonylagos biztonságban legyenek.

A veszélyek azonban mind a versenyzők, mind a szurkolók számára még izgalmasabbá és vonzóbbá tették ezeket a kihívásokat, ezért már a legelején is tízezrek látogattak el egy-egy Indy 500-ra, az utóbbi időkben pedig gyakran négyszázezernél is többen. Aki követi az autóversenyzést, az tudja, hogy a pilóták és mérnökök egyaránt igazi megszállottak. Az Indy 500-on és hasonló versenyeken sikerrel szerepelni minden résztvevőtől folyamatos csúcsteljesítményt követel technikai és fizikai szempontból is.

Az Indianapolis 500 születésnapját úgy ünnepelhetjük a legméltóbban, ha megnézzük a versenyt, amit idén pont az évforduló napján tartanak. Az időeltolódás miatt ezt persze csak a legkeményebb rajongóknak ajánljuk, de ha meg tudjuk állni, hogy ne spoilerezzük el a végeredményt, akkor holnap felvételről megnézni ugyanolyan izgalmas lehet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

indianapolismotorspeedway.com; daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved