Május 4. – a 45-ös napja


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Szereted a bakelitlemezeket? Ha igen, imádni fogod ezt a napot! Az ún. Forty Five Day, vagyis „negyvenötös nap” az ún. kislemezek 45 fordulat/perces, 7 colos kivitelét jelöli. A kislemezeket az egész világ szereti, és bakelit lemezek az utóbbi években egyértelműen reneszánszukat élik.

A negyvenötös napot egy ciprusi DJ, Christos Christou hozta létre 2020-ban, hogy az emberek így ünnepeljék a legkisebb fizikai zenefelvételi formát. Célja nemcsak a zene megünneplése, hanem a lemezeladások és a lemezboltok népszerűsítése is. Amikor az első 45 napot tartották, a világ már zárva volt, vagyis mindent online kellett lebonyolítani. Az eseményen összesen 52 DJ-mix szerepelt egy kétórás, élő közvetítésű rádióműsorban.

A szerény 45-ös korong a 40-es évek vége óta létezik. Annak ellenére, hogy a 90-es években a CD lemez térnyerésével abbahagyták a használatát, az utóbbi években újra felkapottá vált. A legújabb albumokat és kislemezeket is újra kiadják „vinilen”, és a lemezboltok kínálatába visszatértek a bakelit lemezek.

Nem számít, hogy szüleid, nagyszüleid mennyire büszkék bakelit-gyűjteményükre, az egész biztosan eltörpül a csúcstartó brazil milliárdoséhoz, José Roberto “Zero” Alves Freitas-éhoz képest, amely több, mint 6.000.000 albumot tartalmaz, és napról napra gyarapszik – Freitas felvásárolja bezáró lemezboltok raktárkészletét, és beszerzői csapata rendszeresen Európába és az Egyesült Államokba utazik, hogy újabb készleteket vásároljanak és aukciókon vegyenek részt.

Hogyan ünnepeld a 45-ös napot?

Ha részt akarsz venni az eseményben, beküldheted saját DJ-mixedet is, amit a szervezők feltesznek az esemény weboldalára. Vagy ha DJ-ként nem szeretnél becsatlakozni, akkor is érdemes szétnézned a weboldalon, ahol a tavalyi mixen kívül interjúkat és cikkeket is találsz DJ-kről, lemezkiadók tulajdonosairól, promóterekről, producerekről, rádiós műsorvezetőkről, akik mind a kislemezekről beszélnek. Az idei eseményről szóló rádióműsor és élő közvetítés lehetővé teszi, hogy részt vegyél és fültanúja legyél a Forty Five Day-nek, bárhol is vagy.

Megünnepelheted a napot úgy is, hogy vásárolsz néhány új kislemezt, vagy leporolsz egyet-kettőt a családi gyűjteményből. Vedd elő a szekrényben búsuló lemezjátszót, és játssz le egy bakelit lemezt! Hidd el, fantasztikus élmény!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved