Május 8. – a hastánc napja


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Május második szombatján tartják a hastánc napját. It az idő, hogy felkelj a fotelből és elkezdd rázni azt a testet – különösen a hasadat! A hastánc első hallásra nem tűnik komoly dolognak, pedig a történelem egyik legelismertebb táncstílusa, és egyes országokban a nemzeti kultúra része, és jól űzni komoly sportteljesítmény is.

A hastánc állítólag a Közel-Keleten született, bár nehéz erre szilárd bizonyítékot találni. Kétségtelen, hogy gyökerei az ókorban keresendők, mivel már ógörög és római irodalmi források is említést tesznek a hullámzó testű táncosokról, akiket kasztanyetta zene kísért (ez a hangszer mára a spanyol népzenéből ismert, de korábban világszerte használták).

Nyugat-Európa a 18. században figyelt fel az egyiptomi hastáncosokra, de nekünk a török hódoltság óta közvetlen tapasztalataink és hagyományaink is vannak az oszmán uraságok e szórakoztatási formájából eredően.

Ma a hastánc különböző formáit néptáncként, testgyakorlásként, szórakozásként és művészi előadásként is gyakorolják.

Már nemcsak a Közel-Keleten található meg, régen „bevándorolt” a nyugati világba, és világszerte számos értelmezése és módozata létezik. A hastáncosok törzsükkel ezerféle komplex mozdulatra képesek, és a tánchoz általában a preferált válfajnak megfelelő jelmezbe öltöznek, ezáltal világrészenként nagyon eltérően nézhet ki egy hastánc gyakorlat vagy előadás.

Hogyan ünnepeld a hastánc napját?

Új hobbit vagy időtöltést keresel, amellyel karbantarthatod a tested és a lelked? Lehet, hogy a hastánc a válasz! Nézz körül az interneten, keress oktató videókat és nézd meg, van-e a közelben olyan táncstúdió, amely hastánc tanfolyamot kínál akár virtuálisan, és tegyél egy próbát!

Készülj fel, az első néhány alkalom meglepően kimerítő lesz! A hastánc olyan, mint a jóga vagy akár a lovaglás – sokan azt gondolják, hogy nem nagy kunszt, de valójában kőkemény sport!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved