Matyó hímzést tanulhatnak a diákok


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Mentorprogramot indítottak a Hímezz magyarra program ötletgazdái. Petrányi-Szöőr Anna és Árvai Erzsébet, valamint a Réthy Fashion tulajdonosa, Réti Éva nem titkolt célja az, hogy a fiatalokban is kialakuljon az úgynevezett „patrícius életérzés”.

„Régi és nagy célunk, hogy Matyóföldtől a Beregszemes hazájáig átíveljük a magyar tájakat így neveljük a gyerekeket tájhazafiasságra. A Hímezz magyarra program nem más, mint egy életérzés, 15 millió magyar lelki összetartozását szolgálja, stílusikonunk: Szeleczky Zita, művésznő szellemében. Árvai Erzsébet szakmai vezetővel álmodtuk meg a projektünket, 135 féle hímzésmotívummal dolgozunk, de nem csak ennyi van, hiszen a variációk száma szinte végtelen” – tette hozzá Petrányi-Szöőr Anna.

Kisjankó Bori munkája (Deim Péter felvétele)

A mentorprogram során a mezőkövesdi Árvai Erzsébet autentikus matyó hímzésre tanítja a fiatal tehetségeket, valamint megismerteti velük Takács István, matyó freskófestő, festőművész, egyben divattervező, hímzés motívumait is. A szigetszentmiklósi Réti Éva bevezeti a lányokat az újrahasznosítás rejtelmeibe, hiszen ő nagymestere annak, hogy a hímzett terítőket, régi farmereket, függönyöket, vagy akár kávékapszulákat is kreatívan lehessen újrahasznosítani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Mikor 2019-ben csatlakoztam a Hímezz magyarra mozgalomhoz, akkor mint újrahasznosítók kerültünk ebbe a csapatba. Mindig szerettem volna egy divatcéget, de nem azt a hagyományos értelemben vett divatot képviseltem. Hamar kiderült, hogy az újrahasznosítással szeretnék foglalkozni, mert oda egy teljesen más típusú gondolkodás kell, amit a fiataloknak is szeretnénk átadni – mondta Réti Éva, a Réthy Fashion tulajdonosa.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Hímezz Magyarra Kft

2017 Kidsnews | All rights reserved