Mémbánya: Kell egy csapat – A hét mesterlövész (2016)


Poscher Dominik (21éves) - 5 hónapja

A márciusban vált elérhetővé a HBO GO felületén „A hét mesterlövész” című film. „A hét mesterlövész – ezek a szavak így egymásután valószínűleg a legtöbbünknek ismerősen csenghetnek, még talán arra is ráhibázunk, hogy egy filmről van szó, a legügyesebbek pedig azzal a feltételezéssel is előállnak a nemlétező kerekasztal beszélgetés során, hogy egy klasszikus, 50-es, 60-as évekbeli westernről van szó. Aki utóbbiak közé tartozik, az most szépen megveregetheti a vállát, a szomszéd széken ülők elismerő pillantásainak gyűrűjében.

Megszakítva azonban a pezsgőbontást, a moderátor így szól: tessék elképzelni, az elmúlt években készült egy feldolgozás ebből az 1960-as, valóban nagy kultuszú alkotásból. Amennyiben a moderátor jól észleli, ezen felszólalása egyetlen tátva maradt szájat, és hitetlenségében egymásra bambán bámuló párt nem eredményezett:

remake erre, remake arra, meg még azon is túl, hát akkor ne lepődjünk meg, hogy az alapjáraton is feldolgozásnak számító mű (Kuroszava Akira 1954-ben bemutatott Hét szamurája volt a 6 évvel későbbi film alapanyaga) kapott egy átiratot napjainkban.

Ha egyetlen mondatban szeretnénk meghatározni az Antoine Fuqua rendezésével készült film sztoriját, akkor lényegében erőteljes hasonlóságot tapasztalunk a korábbi verzióval: egy kisvárost terror alatt tart egy nála erősebb hatalmi erő, ezért tehetetlenségében segítségért fordul: ennek következtében összeáll a szupercsapat, hogy felszabadítsa a szegény sorsú embereket a gonosztól. A helyszín természetesen a vadnyugat, az amerikai polgárháború utáni időkben, 1879-ben.

A film első fele a 7 mesterlövész összeverbuválásával és az ő különböző személyük és sorsuk megismerésével, egymáshoz való viszonyuk kibontásával telik. Van itt hazárdjátékos, bérgyilkos, fejvadász, mesterlövész, mexikói, nyomolvasó és még valaki, akire majd később térnék ki. Egyetlen közös van bennük: mind törvényen kívüliek.

És a film ettől válik igazán érdekessé és élvezhetővé, 7 megosztó, földre inkarnálódott angyalnak semmiképpen sem nevezhető karakter áll össze, egy igazán hősies és jó cselekedet érdekében. Az 1960-as filmben még inkább a becsülendő és kifogásolható tulajdonságokat egyaránt magáénak tudható jellemek megrajzolásán van a hangsúly, jelen alkotás esetében gyorsabb a tempó, több az akció és a feszült pillanat. És nem utolsó sorban vicceskedésből sincs hiány. John Struges művében is helye van a humornak, de itt kapunk egy Chris Pratt-et, aki hozza a formáját (plusz a csatajelenet során egy olyan furfangos mutatvánnyal lép elő, amiért – megkockáztatom – már önmagában érdemes lenne megnézni a filmet).

Rajta kívül főbb szerepekben még Danzel Washington, Peter Sarsgaard, Ethan Hawke, I Bjonghon, Manuel Garcia-Rulfo, Vincent D’onofrio és Martin Sensmeier és végül, de nem utolsó sorban Haley Bennett.

A 61 évvel ezelőtti filmben sok-sok bátor, a csata során nem a pincébe bújó, hanem a kezébe kerülő eszközökkel támadó Zrínyi Ilona került vászonra. Az új változatban ezen harcosok megtestesítőjeként egyetlen kiforrottabb, jóval nagyobb szerephez jutó, bosszúvágytól fűtött hősnőt láthatunk viszont.

És akkor ami sokak számára hívószóként hathat: a klasszikus díszletekkel szegélyezett, egy útból álló vadnyugati kisvárosban megfagy a levegő, aminek hatását a minimalista zenei betét erősíti fel.

Az ajtók és ablakok záródnak, de olyan sebességgel, hogy még épp elcsípjük a helyiek veszedelmet sejtető tekintetét. Ezután pedig jöhetnek a veszedelemben résztvevők nagy látószögben rögzített közelképei egymásra vágva, mígnem az egyik váratlan pillanatban dirr-durr csitt-csatt bumm-bumm. Az ilyen jellegű, kisebb lélekszámú összeütközésekből is kijut a 133 perces játékidő alatt, de az i-re a filmvégi, elmés hadi cselekkel tarkított végső összecsapás teszi fel a pontot.

Amit az 1960-as alkotásban a westernfilmek archetípusaival tisztában lévő nézők hiányként róhattak fel, az a 21. századi műben pótlásra kerül: a hét mesterlövész összetétele egyébként is mutat ellenéteket, de külön említést érdemel az egyik figura, akinek jelenléte csodálkozást válthatott ki sokaknál.

Nem érne meglepetésként, ha most a kerekasztal összes résztvevője a székét verné a földhöz nagy izgatottságában, egymásra licitálgatva, hogy vajon ki lehet ez az egyéntípus, akit 1960-ban „kifelejtettek”, és még csak mellékszerepben sem tűntették fel, most viszont nagy szerepet játszik a történésekben?

Egy vámpír? Egy szuperhős? Esetleg egy detektív? Sajnos ezen karakterek – bármennyire is szeretnénk, hogy előbújjanak a lovak vágtatása nyomán kialakuló porfelhőből – nem képezik a westernek világát, legjobb lesz tehát, ha mindenki az igazság nyomába ered.

„Micsoda egy vidám banda vagyunk: én déli, Chisolm északi, Billy a kelet misztikus fia, egy texikói (texasi és mexikói – a szerk), egy nő meg az ő úriember társa. Ennek nem lesz jó vége.” – összegez a film 39. percében Goodnight Robicheaux, a mesterlövész.

Érdemes a végére járni, hogy igaza volt -e. Rögtön bizonyosságot nyer, hogy nem is olyan könnyű azt megmondani, még a stáblista után sem.2017 Kidsnews | All rights reserved