Milyen hatással lehet az agyműködésre az űrutazás?


Kovács Barna (19éves) - 5 hónapja

Vizuális feladatokkal vizsgálták az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Környezeti Adaptáció és Űrkutatási Csoportjának kutatói a hosszú távú űrutazás agyműködésre és a megismerési folyamatokra gyakorolt hatását – írja az MTI. A kutatócsoport elsőként mutatott ki jelentős teljesítményromlást az űrutazás kezdeti és későbbi szakaszán egyaránt. Az eredményeket a Scientific Reports című folyóiratban tették közzé, a kutatást az Európai Űrügynökség (ESA) szponzorálta.

A vizsgálat jelentősége, hogy – bár az elkövetkező évtizedekben akár a Marsot is meghódíthatjuk – nem sokat tudunk arról, hogy egy hosszú űrutazás milyen hatással lehet az ember kognitív képességeire.

A kutatás során 5 űrhajóson végeztek kísérleteket, akik téri-vizuális képességeket és munkamemóriát igénybe vevő reakcióidő feladatokat végeztek a startot megelőző hónapokban három alkalommal, a küldetés korai szakaszában és két hónappal később, majd a földre való visszatérés után is több alkalommal. Mindeközben az űrhajósok agyának elektromos jeleit is regisztrálták.

A vizsgálat kimutatta, hogy az űrutazást megelőző állapothoz képest a legénység téri-vizuális feladatok során mért reakcióideje és a hibázások száma tartósan megnőtt, emellett mind az akaratlagos, mind az automatikus figyelemre jellemző agyi elektromos jelek jelentős csökkenést mutattak.

A visszatérés utáni első héten is még kimutatható volt a teljesítményromlás, ám 2-3 héttel később már csak az agyi elektromos jelekben volt némi eltérés.

 Az egyelőre továbbra is kérdés, hogy az eredmények pontosan mit jelentenek: vajon a téri-vizuális feladatokban mért teljesítményromlás az általános kognitív képességek romlását jelzi? A kutatók szerint fel kell térképezni, hogy a feltárt változások veszélyeztetik-e a hosszú űrbéli tartózkodást igénylő Mars-expedíciók sikerességét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved