Motivációhiány, nem lustaság – 8 ok, amiért demotivált vagy


Remi (18éves) - 4 hónapja

Szinte mindenki tapasztalt már motivációhiányt az élete során, akár az iskolában, akár munkahelyen, vagy a napi feladatok elvégzésével kapcsolatban. Frusztráló és stresszes tudni, hogy rengeteg dolog lenne, amit meg kellene csinálni, az ember mégis képtelen rávenni magát. Ezt gyakran összekötik magával a feladattal vagy időhiánnyal, azonban ennél sokkal több húzódhat a háttérben. Íme nyolc ok, amiért demotivált lehetsz:

Nem megfelelő okok hajtanak

Előfordult már, hogy megkérdezted magadtól, hogy miért teszed, amit teszel? Talán azért, mert ezt várják tőled a szüleid vagy a társadalmi nyomás hatására úgy érzed, azt kell tenned, amit mindenki más.

Ennek elkerülése érdekében a legjobb, amit tehetsz, hogy valami olyanba fekteted az energiáid, amit TE akarsz, természetesen ésszerű keretek között, nem elhanyagolva a kötelességeidet.

Úgy érzed, hogy nem te irányítod a saját életed

Mit szoktál csinálni, mikor a dolgok rosszra fordulnak? Csábító lehet másokat okolni a történtekért, elvégre ki szereti beismerni a hibáit? Habár a külső tényezők hatással vannak az életedre, végsősoron te vagy az, aki irányítja a saját életét. Ha a rossz dolgokért folyamatosan más embereket, a balszerencsét vagy a környezetedet okolod, akkor elkezdheted úgy érezni, hogy bármit teszel, nem számít, hiszen úgysem befolyásolhatja az eseményeket. Azonban, ha vállalod a felelősséget a cselekedeteidért, visszakaphatod a kontrollt.

Úgy gondolod, hogy mostanra többet kellett volna elérned

Csalódsz magadban, ha nem látod azonnal az eredményét a munkádnak? Észben kell tartanod, hogy egy adott dologba fektetett idő és energia nem feltétlen érzékelhető közvetlenül. Kiváltképp az olyan tevékenységeknél, mint a művészetek vagy a sport, előfordulhat, hogy nehezedre esik bármiféle fejlődést felfedezni magadon, mivel nincs szembetűnő különbség egyik napról a másikra.

Ezért fontos értékelned az apró lépéseket és tudatosítanod, hogy a progresszió folyamatos.

Irreális céljaid vannak

Milyen célokat tűzöl ki magad elé? Bár a vágy, hogy elérj valamit koncentrációra késztet és a megfelelő úton tart, a rossz célkitűzés ennek ellenkezőjét okozhatja. Például, ha profi sportoló akarsz lenni, de fogalmad sincs, hogy érhetnél el ekkora eredményt, könnyen motiválatlanná válhatsz és inkább lemondasz az álmaidról.

Próbálj meg inkább kis lépésekben haladni a célod felé, mert ezen apróbb sikerek motiválóan hatnak, erőt meríthetsz belőlük.

Csak a bukás valószínűségére koncentrálsz

Féltél valaha belevágni új dolgokba? Könnyen elveszítheted a lelkesedésedet, ha hagyod, hogy eluralkodjon rajtad a félelem. Talán arra gondolsz, hogy minden elromolhat vagy mit gondolhatnak mások. Habár normális az aggodalom, fontos, hogy észben tartsd, hogy jó is származhat új dolgokból. Ahelyett, hogy az jár a fejedben, „Mi van, ha nem tudom megcsinálni?” igyekezz az értékes tapasztalatra gondolni, amit a próbálkozás által szerezhetsz.

Az életed nincs egyensúlyban

Érzékelted, hogy az életed kibillent az egyensúlyból, mikor demotivált voltál? Az életed minden területe hatalmas szerepet játszik abban, hogy hogyan végzed el a feladataidat. Ha nemrég szakítottál a pároddal, elvesztettél egy barátot vagy fontos negatív változás érte az életed, könnyen elveszíted a motivációd és nem kötődsz semmihez, amit teszel. A monotonitás unalomhoz vezet, mely kis mértékben akár hozzá is járulhat a kreativitás ösztönzéséhez, azonban amennyiben az unalom gyakori szereplője a mindennapjaidnak, az könnyen egy lefelé vezető hangulati spirálba taszíthat, mely lelki, mentális rendellenességek okozója lehet. De ha túl sok minden történik a magánéletedben, az maga alá temethet. Ezért az egyensúly a kulcs.

Túl sok időt töltesz a közösségi oldalakon

Te mennyi időt töltesz ezeken az oldalakon? Bár szórakoztatónak tűnik órákig tekerni a platformokat, végül elkezdheted másokhoz hasonlítani magad, legyen szó a külsődről, a képességeidről vagy az életstílusodról. Ez zaklatottságot, bizonytalanságot és motiválatlanságot válthat ki.

Ezért fontos, hogy tudatosítsd magadban, hogy ezen felületeken az emberek legjobb pillanatai köszönnek vissza, nem tükrözik a valóságot, nem is feltétlenül igazak, így ha ehhez méred az életed, saját magadat téveszted meg.

Nem hiszel magadban

Hiszel a saját képességeidben? A magabiztosság boldogabbá tehet és növelheti az önbizalmad, ami nem csak a motiváltságot segíti elő, hanem jó az általános egészségnek is. Ahogy magabiztosabbá válsz, egyre jobban bízol a képességeidben, ezáltal lelkesebb leszel a céljaid elérésével kapcsolatban. Hosszú és nehéz út vezet az önbizalom elsajátításáig, szóval ne csüggedj, ha még nem érted el a végét. Haladj lépésről-lépésre.

A felismerés az első lépcsőfok a változás irányába. A demotiváltság nem összekeverendő a lustasággal. Ha hasonló állapotban vagy, tapasztalhatod, hogy a környezeted lustának könyvel el, ez jobban megnehezítheti a helyzeted, hisz magad is elhiheted ezt, így nem próbálsz megoldást keresni. Azonban, ha tudatosítod magadban a problémát, könnyebben változtathatsz rajta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Psych2Go

2017 Kidsnews | All rights reserved