Németország elismerte a népírtást, kárpótolja volt gyarmatát


Kovács Barna (19éves) - 5 hónapja

Németország hivatalosan elismeri népirtásként a 20. század elején Délnyugat-Afrikában, a jelenlegi Namíbia területén folytatott vérengzéseket – írja az MTI Heiko Maas német külügyminiszter közleménye alapján. Namíbiával még 2014-ben kezdett el tárgyalni a német kormány az 1904 és 1908 között történtek közös megítéléséről.

Német gyarmatok Afrikában, Német Délnyugat-Afrika sötétebb színnel jelölve

Namíbia területe 1884-1915-ig német gyarmat volt, ekkoriban Német Délnyugat-Afrika néven tartották számon.

A gyarmat lakossága többször is megpróbált fellázadni az idegen uralom ellen, a német hatalom pedig igyekezett ezeket elfojtani. Ennek az ellentétnek lett a következménye, hogy 1904 és 1908 között csaknem kiirtottak több népcsoportot is, többek között a nama és a herero törzset.

A végül eredményesen záruló tárgyalásokat a német és a namíbiai parlament kezdeményezte. Németország a kezdetektől fogva azt az álláspontot képviselte, hogy a népírtás nemzetközi jogi fogalmát megalkotó, 1951-ben életbelépő ENSZ-egyezmény alapján a korábban megtörtént eseményeket is lehet népírtásnak nevezni, de ezekben az esetekben a minősítés nem jár jogi következményekkel, így nem kell például jóvátételt fizetnie. A kormány azt mondta, hogy elismerik a népírtást, bocsánatot kérnek, de nem fizetnek.

A pénteken ismertetett megállapodás értelmében végül Németország elismerte, hogy népírtás volt a több mint száz évvel korábbi incidens, valamint azt is vállalta, hogy egy 1,1 milliárd eurós alapból a namíbiai fél kérésére mezőgazdasági, infrastruktúrafejlesztési és képzési programokat finanszíroznak majd, legfőképpen a nama és a herero törzs szállásvidékén.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved