Simon Krisztián – „Az alkotás öröme miatt lettem asztalos”


Csata Emma (16éves) - 4 hónapja

„Ahogy az ember abbahagyja a munkát, megpillantja a saját életét csupaszon. A munkával feldíszítem, tartalmassá teszem,(…)” – mondja Nádas Péter. A munka lehet hivatás, kötelesség, és persze kényszer is. De ha valaki megtalálja azt, amivel igazán szeret foglalkozni, akkor, az boldoggá teheti őt, és teljes lehet tőle az élete.

A mostani interjúban pedig Simon Krisztián Európa és Világbajnok asztalossal beszélgettünk arról miért pont ezt a szakmát választotta, és milyen tapasztalatokat szerzett a versenyek alatt.

Legelőször arról beszéltünk: Ki is pontosan a bútorasztalos? Mit foglal ez magába?

Lényegében az asztalos szakma egy tág fogalom, és ebbe tartozik a bútorasztalos szakma is. Végzettségem szerint én asztalos vagyok, és nem csak bútorok készítésével foglalkozom. Összességében az asztalos bútorokat, nyílászárókat, külső, belső faburkolatokat, kül – és beltéri bútorokat, lépcsőket készít.

Majd mesélt arról is, hogy miért ezt választotta és azt, hogy mely anyaggal szeret a legjobban dolgozni

8-9 éves korom óta tudom, hogy asztalos szeretnék lenni. Nálunk a családban nem volt senki sem asztalos, de férfiágon mindenki kétkezi munkát végez és végzett. Gyerekkoromban is ezt láttam, és ebben a közegben nőttem fel. Több anyaggal is szeretek dolgozni, de nekem a fa lett a legszimpatikusabb összességében, és ebbe az irányba kezdtem el orientálódni, elég gyorsan megszerettem. A fa, mint anyag az illata, a tapintása és kiváló megmunkálhatósága miatt lett a kedvencem.

Azért választottam ezt a szakmát, hogy fával dolgozhassak, és persze az alkotás öröme miatt, mert nekem fontos az, hogy a semmiből teremtsek maradandó értéket.

A szakmában a fő anyag a fa. Létezik tömör fa és fából készült fa helyettesítő anyagok. Ami érdekes, hogy nem csak fát, hanem alumíniumot, üveget és műanyagot is használnunk kell. Pont emiatt egy asztalosnak nem elég, ha csak a fa megmunkálásához ért.

Majd megtárgyaltuk az örök nagy bútorvásárlói kérdését: Egyedileg készített, vagy előre gyártott bútor?

Fogyasztói társadalomban élünk, ezt fontos leszögezni, és az előre gyártott bútoknál a költséghatékonyság a lényeg, hogy olcsón tudják előállítani a bútorokat. Itt azt kell megnézni, hogy ki hogyan tervez (rövid vagy hosszú távon) és mit engedhet meg magának anyagi szempontból. Az egyedileg csináltatott bútorokhoz igyekszünk  kiemelkedő minőségű anyagokat használni és a megrendelő igényeinek a leginkább tetsző végeredményt létrehozni. Nem csak a sablonméretekkel tudunk dolgozni, így tényleg a megfelelő darab kerülhet a lakásokba, míg az előre gyártott bútoroknál ez a lehetőség nem adott. Valóban drágább, de sok odafigyeléssel és hozzáértéssel készül minden egyes bútordarab. Így tartósabb, minőségibb bútort kapunk, ami maximálisan illeszkedik a megrendelők elképzeléseihez.

Simon Krisztián, a 2018-as Euroskills majd a 2019-es Worldskills versenyen aranyérmet szerzett. Erről kérdeztem, majd pedig mesélt e felkészülés részleteiről:

Először az Euroskillsen vettem részt, ez a szakmák Európa bajnoksága, majd a Worlskillsen, ami lényegében a szakmák olimpiája. Az egész úgy kezdődött, hogy 2017-ben meghirdettek egy országos válogató versenyt, amely három fordulós volt, és több mint negyvenen versenyeztünk. Itt én bizonyultam a legjobb bútorasztalosnak idehaza, ezért én képviselhettem az országot a versenyeken.

Mind két versenyt megelőzően, egy-egy féléves intenzív felkészülés előzte meg, ahogy Krisztián elmondta:

Az időnket ez teljesen lekötötte, heti 5 napban, 8-12 órában készültünk fel. Hasonló darabokat készítettünk el itthon, mint ami várható volt magán a versenyen. A hét elején mindig az anyagok előkészítését intéztük, majd a bútorok elkészítését végeztük meghatározott idő alatt. A versenyeken másodpercre pontosan ugyanannyit dolgozhattak a versenyzők, ahol elvárt volt a tizedmilliméteres pontosság, a bútorokat kívül és belül is megvizsgálták. Nem csak a munka végeredményét, hanem magának az előkészítésnek, és az összeállításnak a folyamatait is pontozták. Mivel aranyérmes lettem a Euroskillsen (amit abban az évben Magyarországon tartottak), így tovább juthattam a Worldskills-re, amit már Oroszországban, Kazanyban rendeztek meg.

A versenyen a pontozás, a kész darabok ellenőrzése nagyon szigorú volt:

Ellenőrizték az ajtók, fiókok működőképességét, az illesztéseknél pedig egy papírlap sem mehetett át a résen, hiszen onnantól az nulla pontot ért. Emellett ellenőrizték a belső felületeket is, mivel akár ezen is múlhatott, hogy ki nyer.

Összegezve, ez a megmérettetés hatalmas odafigyelést és koncentrációt igényelt a versenyzőktől, és rengeteg tényező még közrejátszott: a sok fotós, operatőr, a hangos bíztatás a tömeg részéről, a bekiabált megjegyzések, az idő tényezője, és persze a stressz.

A győzelem titka, ahogy Krisztián fogalmazott:

Az az, hogy az ember tudjon befelé figyelni, kizárja a külvilágot, és a fókuszát pedig a feladatára helyezze. Az tud nyerni, aki bármikor, külső és belső tényezőktől függetlenül el tudja végezni az adott lépéseket, nem csak a jól megszokott körülmények között.

Azt hiszem Simon Krisztián kitartó odaadása jó példája annak, hogy mindegy mit szeretünk, ha odaadással végezzük és hiszünk magunkban, mert:

„A titok, hogyan leljünk örömet munkánkban, egyetlen szóban rejlik: kiválóság. Ha az ember tudja, hogyan csináljon valamit igazán jól, máris örömét leli benne.”

Pearl Sydenstricker Buck

További információk az asztalos szakmáról a www.szakmavilag.hu oldalon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

A cikk megjelenést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az MKIK Szakmavilág.hu oldal támogatta.Forrás:

Támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved