Tíz kölyök vadkutyával erősíti a cukiságfaktorát a Budapesti Állatkert


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

A dzsungel könyvéből ismert dólok, azaz ázsiai vadkutyák születtek a Budapesti Állatkertben. A tíz kölyök – hat lány és négy fiú –  még március 23-án jött a világra, ám az első hetekben nem lehetett sokat látni belőlük, hiszen ezt az időszakot a kicsik rendszerint a kifutón belüli rejtekhelyen töltik.

A mostanra csaknem kéthónapos kölyköket viszont már gyakran látni, amint a kifutóban játszanak, hancúroznak, sőt időközben a nemük is kiderült.

Az ázsiai vadkutyákat (Cuon alpinus) vörös farkas, vörös kutya, illetve dhole, azaz magyarosan dól néven is emlegetik. A faj Kipling híres novellagyűjteménye, A dzsungel könyve nyomán vált világszerte ismertté, és ennek köszönhetően terjedt el számos nyelvben a dhole elnevezés is, amely eredetileg az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből ered.

Az ázsiai vadkutya veszélyeztetett fajnak számít, így állatkerti szaporításukat Európában külön tenyészprogram hangolja össze. A Budapesti Állatkertben 2008-ban kezdtek foglalkozni a tartásukkal, az első kölykök 2009-ben születtek. Azóta – a mostani tíz kölyköt is beleszámítva – már hatvannál is több utód jött a világra Budapesten.

Az itt született állatok felcseperedve a világ számos állatkertjébe eljutottak, a franciaországi Thoiry-tól kezdve az oroszországi Novoszibirszkig, vagy a Minnesota-beli Apple Valley-ig. A jelenlegi budapesti vadkutya falka – az idei kölykökkel együtt – összesen 25 egyedből áll.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Budapesti Állatkert, és Fotó MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved