A Climate of Change vitaverseny magyarországi képviselői


Ilyés Csenge (18éves) - 4 hónapja

Idén az Engame Akadémia csapata nyerte meg a #ClimateOfChange („End Climate Change, Start Climate of Change”) klímaváltozással foglalkozó vitaverseny hazai fordulóját. Így ők fogják képviselni Magyarországot Brüsszelben a nemzetközi döntőn, ahol 12 másik európai ország fiataljaival fognak megmérkőzni.

A május 27-én megtartott versenyen 24 csapat tanulói ütköztették érveiket angol és magyar nyelven.
A viták során olyan témákat érintettek, mint az éghajlatváltozás hatásai, a fogyasztási szokásokból fakadó károsanyag kibocsátás, a környezetszennyezés, illetve ezzel kapcsolatban az elvándorlás hatásai. A #ClimateOfChange középiskolás kategóriájának győztese

az Engame Akadémia csapata lett: Pusztai Rebeka, Dunai Boróka, Seel Helena, Belák Dorka, Lévay Anna, Szalóczy Balázs képviseletében.

A nyertes csapat tagjait kérdeztük a verseny során szerzett tapasztalataikról, illetve a következő, nemzetközi forduló kihívásairól.

Milyen élmény volt számotokra részt venni a versenyen, majd pedig elsőként végezni?

Amikor jelentkeztünk a versenyre, még nem is sejtettük, hogy milyen meghatározó élményben lesz részünk. Sosem gondoltuk volna, hogy pár hónap leforgása alatt teljesen idegenekből szoros barátokká válunk, és hogy ilyen gördülékenyen fog majd menni a közös munka. Azt sem sejtettük, hogy a vitázás, ami a csapat néhány tagjának teljesen újszerű élmény volt, ennyire meghatározóvá válik majd az életünkben. A verseny teljes időtartama alatt elképesztően lelkesek voltunk, folyamatosan törtünk előre, és fordulóról fordulóra egyre elszántabbak és magabiztosabbak lettünk. A verseny végéhez közeledve már tisztán láttuk magunk előtt a célt: megnyerni a versenyt, és Brüsszelben képviselni hazánkat a nemzetközi döntőben. Az eredményhirdetés feszült perceiben egymás kezét szorítva várakoztunk, s amikor meghallottuk az eredményt, az felülmúlhatatlan érzés volt.

Mit gondoltok, mi az, amivel kapcsolatban a legtöbbet tanultátok a verseny során?
 Legyen ez egy új készség vagy egy konkrét téma.

Elsősorban nagyon sokat fejlődött a kritikus gondolkodásunk, főleg az érvek és cáfolatok összegyűjtése során, valamint a beszédek megírásánál. Az utóbbi feladat az íráskészségünket is fejlesztette, hiszen úgy kellett megfogalmaznunk az érveket, cáfolatokat, hogy azok a lehető leghatásosabbak legyenek. Emellett a kutatómunka során a klímaváltozás mellett számos más tudományterületről is rengeteget tanultunk, például a közgazdaságról.


A felkészülés, és maguk a viták is rendkívül összehangolt csapatmunkát igényeltek. Egy-egy vita során a beszédek között kétperces szünetek voltak, amelyek során megbeszélhettük a taktikánkat a vita további részére vonatkozóan. Emellett Fontos volt a hatékony jegyzetelés és a gyors gondolkodás, hogy a másik csapat beszédeire hatásosan és összeszedetten tudjunk válaszolni.

Hogyan készültök a brüsszeli fordulóra?

Addig is, amíg a következő, brüsszeli fordulóra megkapjuk a tételmondatot és elkezdhetjük a kutatást, egy kis pihenőt tartunk, és ünneplünk a hosszú versenyidőszak után. A nyár folyamán ettől függetlenül találkozunk majd egymással, hogy még jobban összerázódjon a csapat és közösen vitázhassunk különböző témákban. Ezen felül próbáljuk majd cikkek és videók segítségével tovább bővíteni a tudásunkat a klímaváltozás témakörében. Később, nyáron majd lesznek online gyakorló vitáink is a többi ország nyertes csapataival, így a versenytársainkat is lesz lehetőségünk megismerni.

Milyen érzésekkel tölt el a tudat, hogy ti képviselhetitek hazánkat a nemzetközi versenyen?

Rendkívül megtisztelő érzés, hogy mi képviselhetjük hazánkat Brüsszelben, de ez egyben nagy felelősség is. Emellett kíváncsiak is vagyunk a többi ország csapataira, az ő taktikájukra és előadói stílusukra.

Ezúton is gratulálunk az Engame Akadémia csapatának és sok sikert kívánunk nekik a felkészüléshez, illetve a nemzetközi fordulón való szerepléshez!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved