A debreceni állatkertben Mazsola, a nagy szőröstatu Cupido nyilának találatára vár


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A Debreceni Állatkertben új állati szerelmek szövődésének is tanúi lehetnek a látogatók, hiszen az elmúlt időszakban a szurikáták és gyűrűsfarkú makik állományújítása után most Mazsola, a Trópusi ház mindig nagy szőröstatuja kapott társat egy fiatal nőstény személyében, akivel már javában ismerkedik a kétujjú lajhárokkal közös társasbemutatójuk talajszintjén.

A Dél-Amerika déli pampáin, félsivatagaiban és erdőiben őshonos nagy szőröstatu, más néven sörtés armadilló (Chaetophractus villosus) egy igazán különleges és ősi öregrendbe, a vendégízületesek közé tartozik a többi tatufajjal, valamint a szintén újvilági lajhárokkal és hangyászokkal együtt. Legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy más tatukhoz hasonlóan háta nagy részét csontos páncél védi, amely az ő esetében 7-8 övből épül fel, és hosszú szőrszálak állnak ki belőle. Mindenevő, tápláléka után a földben kutat, amiben kiváló szaglása és erős, ásásra specializálódott karmai segítik. Idejének jelentős részét a föld alatt tölti, ahol különleges légzőrendszerének köszönhetően képes talajszemcsék felszívása nélkül belélegezni a levegőt.

Bár húsukért és páncéljukért egyaránt széles körben vadásszák őket természetes élőhelyükön, szívósságuknak és kiváló alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a nagy szőröstatuk állománya egyelőre népes és stabil.

A Debreceni Állatkertben 2015 óta találkozhatunk a fajjal, ekkor költözött át Mazsola a Miskolci Állatkertből; most pedig, hogy társat kapott, a remények szerint nem kell sokáig várnunk az első debreceni tatukölykökre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Debreceni Állatkert

2017 Kidsnews | All rights reserved