A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elítéli a gyermekbántalmazást


Kovács Barna (19éves) - 4 hónapja

„A gyermekek bántalmazása, az ellenük elkövetett visszaélés súlyos bűn és bűncselekmény, történjék az bárhol: iskolákban, sportklubokban, táborokban vagy családon belül, világi vagy egyházi intézményben. Mélységes együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a múltban ejtett sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk.” – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményében, melyben kiemelik, hogy az egyházi személyekre, valamint az egyházi intézmények dolgozóira is ugyanazok a büntetőjogi szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra.

Az MKPK szerint a Magyar Katolikus Egyház a zéró tolerancia elvét követi a kiskorúak elleni bántalmazással szemben, ideértve azt is, ha valaki nem jelent egy tudomására jutott történetet.

Kiemelik, hogy az elmúlt évtizedekben az MKPK és az egyházmegyék szigorú eljárásrendet vezettek be annak érdekében, hogy megelőzzék a gyermekbántalmazást, feltárják a már megtörtént eseteket, felelősségre vonják a bűnösöket és segítséget nyújtsanak a traumák feldolgozásában.

„A társadalom más intézményeihez hasonlóan az Egyház is folyamatosan fejleszti gyermekvédelmi rendszerét, konzultál hazai és nemzetközi szervezetekkel, emellett maga is képez gyermekvédelmi szakembereket.” – írja a közlemény, ami felhívja a figyelmet arra is, hogy az egyház szervezetei minden tudomásukra jutott esetet a Vatikánnal együttműködve, a világinál szigorúbb eljárásrend kereteiben vizsgálnak.

Az MKPK leírja, hogy ha egy cselekmény, amire fény derült, világi jogszabályokba is ütközik, akkor feljelentésre buzdítják a sértetteket és gondviselőiket. Mint írják, „A tettesek felelősségre vonását segíti, hogy az Országgyűlés 2014-ben eltörölte a súlyos bűncselekmények, köztük a gyermekbántalmazás elévülését.”

„Nyomozati jogok és eszközök hiányában az Egyház csak az áldozatok közreműködésével tudja feltárni a múltat, elítélni a bűnösöket és segíteni begyógyítani a sértetteken, családokon ejtett sebeket.

Az áldozatok vagy azok szülei olykor nem vállalják a világi büntetőeljárással járó nehézségeket, de emiatt az Egyházat hibáztatni több mint igazságtalan.” – fogalmaz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Kiemelik, hogy nehéz a múlttal indulatok nélkül, alázattal szembenézni, de ezt segíteni tudja az önvizsgálat, valamint a jószándékú kritika és a tényfeltáró publikáció. Nem szolgálják azonban a társadalom érdekét az egyoldalú megnyilatkozások és az összefüggés sugallása az egyházi hivatás és a bűncselekmény elkövetésére való „hajlam” között.

Arról is ír az MKPK, hogy nem szolgálja az igazságot, „amikor elhallgatják vagy letagadják katolikus közösségünk hasonló esetek feltárásában játszott szerepét, vagy figyelmen kívül hagyják őszinte, jószándékú erőfeszítéseit, intézkedéseit.” A közlemény kiemeli, hogy „nem szolgálja az áldozatok és a társadalom érdekeit az sem, ha egyéni és családi tragédiákat hangulatkeltő szalagcímekben egész közösségek, egyházi és világi hivatások megbélyegzésére, lejáratására használnak fel.”

A közlemény pozitív üzenettel zárul: „Hívunk minden jószándékú embert arra, hogy közös összefogással működjünk együtt az emberi méltóság és az ifjúság védelmében.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MKPK

2017 Kidsnews | All rights reserved