A maorik lehettek az Antarktisz első felfedezői


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

 A Otagói Egyetem kutatása szerint a maorik és polinézek vélhetően már a 7. században nagy utakat tettek meg messze délre, ezeket az utakat több, szóban fennmaradt történelmi emlék is felidézi.  A Ngati Rarua és a Te Ati Awa maori törzsek szóbeli emlékei szerint az első ember, aki elutazott az Antarktiszhoz, Hui Te Rangiora polinéz felfedező volt a 7. század elején – írja a The Guardian online kiadásában. Az emlékekben az óceánt Te tai-uka-a-pia néven, vagyis fagyott óceánként említik.

Polinézek által szájhagyomány útján megőrzött történetekről 1899-ben készített felvételeken beszámolnak az utazásról a messzi távolba, a “ködös, fagyos és sötét helyre, melyet nem lát a nap”. A kutatók szerint az óceán leírásakor valószínűleg a Déli-óceán állat- és növényvilágáról és jéghegyeiről beszélnek az őslakosok.

 A szakértők úgy gondolják, hogy a többször előkerül Te Atu maori tengerész neve is, mint az első maori és az első új-zélandi, aki meglátta az Antarktisz partjait 1840-ben. A Vincennes nevű hajón utazva feltérképezte a sarkvidék partvonalát az Egyesült Államok expedíciója keretében, melyet Charles Wilkes hadnagy vezetett. Az Antarktisz felfedezőiként Fabian Gottlieb von Bellingshausent és Mikhail Lazarevet tartják számon, akik 1820-ban rábukkantak a Fimbul-selfjégre.

A kisebbségi csoportok, különösen a maorik érdemeinek elismerése a jelenlegi és jövőbeli kutatási programok szempontjából is fontos – emelték ki a tudósok.    Ezeknek az alulreprezentált csoportoknak a narratívája és az Antarktiszhoz való kapcsolata nagyon kevéssé dokumentált és elismert – hangsúlyozták a tanulmány írói.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved