Éjjeli baglyok vs. Pacsirták – Etikett szakértőnket kérdeztük, hogyan ne kergessük őrületbe ideiglenes tábori hálótársainkat


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

 A lakótársi viszony sosem könnyű, még akkor sem, ha csak néhány napig, hétig tart. Valószínűleg mindenki hallotta már a „Lakva ismerszik meg az ember” frázist, és mennyire igaz, hogy a hibák, rossz tulajdonságok, idegesítő szokások az együttélés során ütköznek ki igazán és ezt mindenki megtapasztalhatja a nyári hónapok táboraiban töltött alkalmakor. Ugyanakkor ha az elején tisztáztok alapszabályokat, majd tartjátok magatokat hozzá minimálisra csökkenthetitek a súrlódások esélyét, ezzel kellemesebbé téve a saját és társaitok táborban töltött idejét. A tábori etikett kialakításában Kibédi Varga Katalin etikett szakértő segítségét kértük. 

 Mindenki a hálózsákja végében tartsa a saját cuccait!  – mondják a táborvezetők, de ez közel sem ilyen egyszerű. Hogyan lehetne valamiféle rendezőelvet kialakítani?

A sátor méretétől függ, hogy hol lehet kialakítani egy kis zugot a csomagoknak. Egészen biztos, hogy a társaságban, ha nem is markánsan, de valamennyire eltérő az embereknek a rendről alkotott felfogása.

Ami az egyik számára még belefér, nem zavaró, a másiknak már elviselhetetlen kupinak tűnik.

Mint minden társaskapcsolatban, meg kell találni a középutat, ami mindenkinek elfogadható, de kompromisszumokkal is jár. Az első nap a beköltözéskor ki kell alakítani valamiféle rendet, erre vonatkozó szabályokat, hogy a kis hely ellenére is élhető körülmények legyenek.

Talán többekkel is előfordult már, hogy hálótársak bulit szerveznek a közös sátorba. Hogyan lehet udvariasan tudomására hozni sátortársunknak, ha ez számunkra terhes? Illetve hogyan oldjuk meg, ha mi lennénk az éjjeli baglyok és szívesen élveznénk a nyarat?

Mint ahogy lesz köztetek rendmániás és rendetlen, úgyanúgy van aki hajnalig szeret bulizni, míg a másik ragaszkodik a 8 óra alvásához. A legfontosabb a kommunikáció, az elvárások megfogalmazása már a nyaralás elején, így elkerülhetőek lesznek a veszekedések, sérelmek. Mindenképp illik előzetesen megkérdezni és nem csak bejelenteni a hálótársaidnak azt, hogy meghívnál másokat a sátorba. Nem lehet az éjszaka közepén beállítani egy hangos társasággal és megzavarni a többieket. Beszéljetek meg egy időpontot, amíg jöhet-mehet mindenki, és ahhoz tartsátok is magatokat!

Harmadik problémakör a higiéniás szokások, avagy annak hiánya. Mik azok az alapszabályok, amiket illik és érdemes betartani ahhoz, hogy ne legyünk kellemetlenek mások számára?

Naponta illik letusolni és fogat mosni. Használj dezodort! Ha este fáradtan esnél be a sátorba és már nincs erőd letusolni, legalább a lábadat mosd meg gyorsan. Ezenkívül ajánlott a szennyest nem elöl hagyni, hanem egy külön zacskóban gyűjteni.

Az intimtér hiánya sok okból problémás, de szelek kezelésében szinte megoldhatatlan a kellemetlenség elkerülése. Hogyan lehet kezelni egy ilyen környezetben, ha valamilyen étel puffadást okozott?

A szellentésre egyetlen szabály vonatkozik, hogy úgy kell viselkedni, mint ha meg sem történt volna. Mindenkinek.

Ez azt jelenti, hogy akiből távoztak a gázok, nem kezd el idétlenül nevetgélni, és bocsánatért esedezni. Tudomásul veszi, hogy ez bárkivel megtörténhet. Azok pedig, akik a környezetében vannak, nem kommentálnak, nem hozzák zavarba ,,Oh! Ne is foglalkozz vele, megesik az ilyen” jellegű megjegyzésekkel. Mindazonáltal, ha érzed, hogy ki kell engedned a szeleket és van rá mód, inkább ne a sátorban tedd, hanem a szabadban!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved