Életbe lépett a hőségriadó – De mi változott?


Kovács Barna (19éves) - 4 hónapja

Életbe lépett a Müller Cecília országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó. Ez – az erről szóló kormányrendelet szerint – rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja – írja az MTI. Szombat óta hőségriasztás volt érvényben, ám a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleménye szerint kedd 0 órától már hőségriadó van.

Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el, a jelenleg is érvényben lévő harmadfokú jelzés feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. A tisztifőorvos mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) is tud figyelmeztetést kiadni a hőség miatt, ezeket citromsárga, narancssárga és piros színekkel jelölik. Jelenleg piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, ennek feltétele, hogy a napi középhőmérsékelt tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Változás ennek köszönhetően, hogy a hajléktalanokat szükség esetén a szociális szektorban minden intézménynek fogadnia kell, nem csak a hajléktalan ellátást nyújtóknak.

  A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt ajánlja, hogy 11 és 15 óra között az emberek lehetőleg ne tartózkodjanak a napon, de egyébként is mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. 

“Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát” – kérték, hozzátéve: a légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán. Itt találhatók például légkondicionált bevásárlóközpontok, boltok, rendezvényközpontok, közösségi házak, sportcsarnokok és közintézmények is.

Egy fiú játszik a szökõkútnál a kánikulában a Szabadság téren 2021. június 22-én. Az országos tisztifõorvos harmadfokú hõségriadót rendelt el a kánikula miatt.
MTI Fotószerkesztõség/Bruzák Noémi

A Főpolgármesteri Hivatal jelezte, hogy bővítik az ivókutat számát, és felhívták a figyelmet az árnyékot nyújtó „hűsítő szigetek” létezésére.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a locsolóautók a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban locsolják a budapesti közúthálózat.

A hőségriadóra való tekintettel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett strandok kedd és csütörtök között egy órával tovább tartanak nyitva, ami azt jelenti, hogy a Palatinus, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Római, és a Csillaghegyi strandfürdők is este 8 óráig várják majd a vendégeket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved