Hiányzó történetek, amikkel nehéz szembesülni


Safagi (20éves) - 4 hónapja

Hermann Ildi fotográfus tragikusan fiatalon hunyt el, mégis olyan maradandó, és szívbemarkoló fotósorozattal egybekötött történeteket hagyott az utókorra, amelyek bővítik a magyarországi holokauszttal kapcsolatos emlékeinket. A 2019-ben publikált kötet 14 magyar zsidó sorsot mutat be, amelyek New York-ban kerültek elmesélésre.

Megrázó. Talán ez az egyik szó, ami folyamatosan a fejemben járt, miközben kezeim között forgattam a könyvet. Amíg általános iskolában megemlékezés, rövid értekezés szintjén kerül szóba a magyar holokauszt, gimnáziumban már nagyobb teret kap ez az érzékeny téma, viszont nem ennyire testközelből, ennyire kendőzetlenül, mint ebben a könyvben. Sokáig tiltott volt erről beszélni, egyáltalán megemlékezni róla, és hiába kerül egyre több részlet a napvilágra, megdöbbentően keveset tudunk ezekről a borzalmakról.

14 különböző sorsot ismerhetünk meg, magyar zsidó származással bíró szereplők szájából, akik részesei voltak a Magyarországon ’40-es években kezdődő zsidóüldözésben.

A mesélők mind Amerikába disszidáltak, magyar gyökereiket és az átélt borzalmakat hátrahagyva. Otthonukban, legtöbben a new york-i kanapéjukon pihenve kalauzolnak el minket a múltba, semmit nem szépítve azon.

Nem bánom, hogy nehezemre esett az oldalakat tovább lapozni, ezeket a történeteket megismerni. Ez a könyv megérdemelné, hogy az iskolában helyet kapjon, mert olyan értékeket és gondolatokat tartalmaz, amit az átélt embereknél jobban senki nem tud visszaadni, és ezzel igazán edukálni. Őszintén és a szívemből szólva: mindenkinek csak ajánlani tudom.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved