Június 11. – az első dinoszaurusz-kori DNS – vagy mégsem?


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

1993-ban a mai napon, épp egy nappal az ős-Jurassic Park mozifilm bemutatója előtt jelentették be, hogy egy kaliforniai tudós DNS szakaszokat nyert ki egy 120–135 millió évvel ezelőtt fa gyantába ragadt, és aztán a gyantából kialakult borostyánba kövült rovar testéből. A tudósok szerint puszta véletlen volt az egybeesés a filmmel, holott abban épp egy ilyen rovarból kinyert DNS alapján állítanak elő élő dinoszauruszokat. Nos, a filmet óriási érdeklődés előzte meg enélkül is, de a tudományos bejelentés talán még tovább borzolta a nagyközönség kedélyeit, és nyilván a tudósok sem bánták a rájuk vetődő extra reflektorfényt.

Ezt követően egy ideig egymást követték a hihetetlen DNS leletekről szóló beszámolók, többségük szintén borostyánban tartósított szervezetekből származott. 1995-ben dinoszaurusztojásból kivont DNS-szekvenciákról, majd nem sokkal után 250 millió éves baktérium-DNS-ről szóltak a hírek. Úgy tűnt, hogy ez a mező forradalmasítja az evolúció kutatását.

A kétezres években aztán jött a hidegzuhany: a DNS-technológia fejlődése, szélesebb körű elérhetősége és az örökítőanyag öregedésének részletesebb megismerése révén a korábbi eredmények megkérdőjeleződtek. Az újabb technológiákkal, nagyobb laboratóriumi fegyelem mellett már nem sikerült reprodukálni a szenzációs leleteket, sőt, többségükről kiderült, hogy az „ősi” DNS szakaszok fiatal, esetenként a vizsgálat során a mintába került szennyeződésekből származnak.

Az egyik „dinoszaurusz” mintáról konkrétan kimutatták, hogy emberi kromoszóma töredék. A 90-es évek nagy bejelentéseit tehát át kellett értékelni, semmissé kellett tenni.

Az ősi DNS kinyerésének jelen tudásunk szerint nagyjából 1.5 millió év a felső határa, ezen túl nem képes egyben maradni egy mégoly rövid DNS szakasz sem. A tudomány újraértékelt határain belül azért születnek izgalmas eredmények. A neandervölgyi ember és más előemberek DNS-ének elemzésével rengeteg izgalmas újdonságot tudtunk meg saját múltunkról, őseink vándorlásáról és időközben kihalt más ősember fajokról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

en.wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved