Június 14. – Arkhimédész megfürdött


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A hagyomány szerint ezen a napon történt, hogy Arkhimédész kiugrott a fürdőkádból, azt kiáltva: Heuréka! A zseniális ókori görög tudós, Arkhimédész fürdés közben fedezte fel, hogy egy tárgy térfogatát pontosan meg lehet mérni vízbe merítve. A felfedezés feletti örömében a legenda szerint aztán önmagáról megfeledkezve szaladgált Szürakusza utcáin, tovább kiáltozva hogy „Heuréka!” (megtaláltam!).

Mivel a fizikus, csillagász és feltaláló születésének pontos dátuma nem volt ismert, a fürdés emléknapjául azt a dátumot választották, amikor ez a nevezetes esemény történt.

Hogy hogyan határozták meg ezt a napot?

A történetírás szerint pontosan egy héttel volt a nyár eleje előtt. Az akkori csillagászati időszámítás az évszakokat a Nap pályájához igazította, így a nyár a napfordulókor, a mai június 21-én kezdődött, ami előtt egy héttel június 14-e volt, tehát ez lett a jeles dátum.

Mint tudjuk, a világ folyamatosan fejlődött, és ez ugyanúgy igaz a fürdőzési szokásokra is. Ha csak 100 évre tekintünk vissza, a fürdés művelete nem mindenhol és mindenkinek volt kellemes. A legegyszerűbb, patakvízben fürdésről nem beszélve, még a 19. században is a fürdő sok esetben egy nagy hideg fémtartály volt a kandalló előtt, és a 20. század közepén még hazánkban is tűzhelyen melegítették a fürdővizet a lavórban.

A fürdés világnapját ünnepeljük meg egy finom, illatos forró fürdővel, és gondoljunk elődeinkre, akiknek nem adatott ebből a luxusból, és Arkhimédészre, akinek köszönhetően a fürdőkád bevonult a történelemkönyvekbe.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved