Június 16. – a Ford szülinapja


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Henry Ford 1903-ban a mai napon alapította a Ford Motors részvénytársaságot, ami máig a világ egyik legnagyobb, továbbra is családi irányítás alatt álló vállalata.

A Ford a 20. századi amerikai ipar emblematikus mamutcége. Indulásakor egy átalakított kis detroiti vagongyárat jelentett 10 fő alkalmazottal. Az első 15 hónapban 1700 autó hagyta el a gyárat. A megjelenő modellváltozatok sorrendben az ABC betűit kapták meg elnevezésül, és az első komolyabb sikert az “N-modell” aratta. Az 1908-as év folyamán aztán megjelent a legendás T-modell, melyből az elkövetkező tizenkilenc évben több mint 15 millió darabot adtak el.

Amerika nem kevesebbet köszönhet a T-modellnek, mint hogy elindulhatott a városiasodás útján. Mind gyártási, tervezési és kereskedelmi szempontból is forradalmasította az USA gazdaságát. Ez volt az első sorozatgyártású, gyártósoron készült autó, amellyel a középosztályt célozták meg, és telibe találtak. A tömegtermelés követelt bizonyos kompromisszumokat is, melyeket azonban a vevők gond nélkül megkötöttek. Gyakran idézik Henry Ford mondását, miszerint „ügyfeleink bármilyen színben megrendelhetik autójukat, feltéve, hogy az a szín a fekete”, bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a T-modellt 1908 és 1914 között, majd 1926-27-ben más színben is meg lehetett vásárolni.

Érdekesség, hogy sem a cég, sem a logója nem sokat változott az idők folyamán, míg a világ szinte összes többi autógyárának rendszeresen variálták az emblémáját, a nevét, a cégformáját, jöttek-mentek, csődbementek, felszámolták, megvették, beolvasztották, eladták még a legnagyobbakat is, a Ford 1911 óta lényegében ugyanazzal a logóval és cégformában állja az idők viharait.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved