Június 17. – elsivatagosodás elleni világnap


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Az ENSZ kezdeményezésére minden évben június 17-én tartják az aszály és elsivatagosodás elleni küzdelem világnapját, hogy felhívják a lakosság figyelmét a nemzetközi erőfeszítésekre, és legfőképpen arra, hogy a talajpusztulás megállítható néhány alapvető probléma kezelése, a helyi közösségek erőteljes bevonása és alapvető társadalmi együttműködés révén.

Az elsivatagosodás főként a félsivatagos, száraz trópusi, szavannai, csapadékszegény éghajlatokon előforduló jelenség, melyet elsősorban emberi tevékenység, másodsorban éghajlati változások okoznak. Az elsivatagosodás nem a meglévő sivatagok terjeszkedését jelenti. Azért fordul elő, mert a világ földterületének több mint egyharmadát lefedő a szárazabb éghajlatú ökoszisztémák rendkívül érzékenyek a túlművelésre és a felelőtlen földkezelésre. A szegénység, a politikai instabilitás, az erdőirtások, a túlzott legeltetés és a rossz öntözési gyakorlatok mind alááshatják a talaj stabilitását és termékenységét.

Mára több mint kétmilliárd hektár korábbi termőterületet tönkretettünk. A természetes ökoszisztémák 70 százalékát átalakítottuk. Az előrejelzések szerint 2030-ra a divatiparnak a jelenleginél 35 százalékkal, 115 millió hektárral több földre lesz szüksége – ami kb. Franciaország és Spanyolország együttes területének felel meg. 2030-ig az emberiség növekvő élelmiszer-szükségletéhez további 300 millió hektár termővé tételére lesz szükség. 2050-re az élőhelyek akár 90 százaléka fogja magán viselni az emberi tevékenység hatásait.

António Guterres ENSZ-főtitkár tavalyi üzenete szerint:

„Megfordíthatjuk ezt a tendenciát és megoldásokat kínálhatunk a kihívások széles körére, a kényszerű migrációtól és az éhínségtől az éghajlatváltozásig.

Az Afrika Száhel övezetében zajló Nagy Zöld Fal projekt átalakítja a helyiek életét és megélhetést biztosít Szenegáltól Dzsibutiig. 100 millió hektár elsivatagosodó terület helyreállítása munkahelyeket és jövőképet ad a helyi háztartásoknak és megoldja e veszélyeztetett vidék élelmezését.

Az ilyen erőfeszítések visszahozzák a biológiai sokféleséget, csökkentik az éghajlatváltozás hatásait és ellenállóbbá teszik a közösségeket. Előnyeik tízszeresen meghaladják a költségeiket.

Az elsivatagosodás és szárazság napján új szerződést kell kötnünk a természettel.

Nemzetközi fellépés és szolidaritás révén elérhetjük a termőföldek helyreállítását és a klímaváltozást a természet segítségével kezelhetjük, a jövő generációinak előnyére. Ezzel elérhetjük a fenntartható fejlődés céljait, és nem hagyunk senkit magunk mögött.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

un.org

2017 Kidsnews | All rights reserved