Június 18. – megalakul a Space Force


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Ma három éve rendelte el Donald Trump az USA haderejének hatodik ágának megalakítását.

Az Űrhadsereg (US Space Force, USSF) gyökerei a hidegháború kezdetéig nyúlnak vissza, amikor 1945-ben a légierő első űrprogramjai kezdődtek. Az amerikai katonai űrhaderők a légierő különféle főparancsnokságai alá tartoztak, majd 1982. szeptember 1-jén megalakították a légierő űrparancsnokságát. Az amerikai űrhaderők először a vietnami háborúban vettek aktívan részt, elsősorban a műholdas kommunikáció, felderítés és navigációs támogatás, valamint időjárás előrejelzések formájában. Besegítettek a britek és argentinok közötti 1982-es falklandi háborúban, az Egyesült Államok 1983-as Grenada-inváziójában, Líbia 1986-os bombázásában és Panama 1989-es lerohanásában. Az űrbéli támogatás először az öbölháborúban vált döntő fontosságú tényezővé.

A különálló katonai ágazat létrehozása először 1958-ban vetődött fel, majd Ronald Reagan is fontolóra vette 1982-ben. A kétezres években újra és újra felbukkant az ötlet az amerikai belpolitikában, majd végül a döntő lépést Donald Trump tette meg három éve, melynek nyomán 2019. december 20-án az elnök utasítására Jim Cooper és Mike Rogers képviselők által kidolgozott Space Force-törvény életbe lépésével létrejött az Egyesült Államok Űrhadserege, Amerika első új önálló katonai szolgálati ága a Légierő (US Air Force) 1947-es létrehozása óta.

Trump megannyi lépése között ezt is sokan kifigurázták, olyannyira, hogy például a Netflixen már második évadát éli a Space Force nevű komédiasorozat, amely az űrhaderő létrehozására utasított hadvezetés képzelt kihívásait és csetlés-botlását figurázza ki.

Az amerikai közvélemény élcelődésétől és kritikáitól függetlenül az Űrhaderő a meglévő szervezeti egységek és infrastruktúra átcsoportosításával ténylegesen létrejött. A Space Force az Egyesült Államok legkisebb fegyveres szolgálata, amely egyben a világ első és egyetlen önálló űrhadereje, mintegy ötezer fős katonai állománnyal és 77 űrjárművel. Legfontosabb eszközeik közé tartozik a GPS (Globális Helymeghatározó Rendszer) gépparkja, a katonai műholdas kommunikációs eszközök, a Boeing X-37B űrrepülőgép, a rakétavédelmi figyelmeztető rendszer, az amerikai űrfigyelő hálózat és a műholdvezérlő rendszer.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved