Június 19. – Garfield napja


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

1978-ban ezen a napon lépett a rivaldafénybe Garfield, a lusta, kövér macska és gazdája, Jon Arbuckle.

A Garfield egy pár képkockából álló történeteket elmesélő képregény, melynek alkotója Jim Davis képregényrajzoló, aki a macska karakterét a saját nagyapjáról mintázta, és hamarosan egy Ubul (angolul Odie) nevű, lelkes, csupaszív, de meglehetősen buta kutyával egészítette ki a „szereplőgárdát”. 1979-ben megjelent a sorozatban Liz, az állatorvos is, akivel Jon 27 évnyi (!), reménytelennek tűnő udvarlás és csetlés-botlás után végül összejött, és azóta egy párt alkotnak.

Nemcsak nálunk fordult elő a főszereplők átnevezése (Odie helyett Ubul), a skandináv országokban a kiadók magát Garfieldet is átkeresztelték az általuk „megfelelőbbnek” talált Gustavvá.

Garfield eredetileg egy ügynökséggel kötött szerződés keretében, 41 különböző amerikai folyóiratba beillesztve jelent meg 1978. június 19-étől kezdődően. Az ügynökség egy hónap elteltével valami másra cserélte a macskás történeteket, de az olvasóközönség nyomására hamar „rehabilitálniuk” kellett Garfieldot, aki öt éven belül Amerika egyik legnépszerűbb képregényfigurájává vált, s vagy ezer újságban szerepelt párhuzamosan.

1982-ben elkészült az első Garfield-rajzfilm, melyet maga Davis készített. 1984-től a Garfield kiadója és jogtulajdonosa az alkotó által alapított Paws (mancsok) nevű cég lett. 1987-ben a Garfield már világszerte több, mint kétezer kiadványban jelent meg egyszerre, gyűjteményes kiadványai többször felkerültek a New York Times bestsellerei közé, a kétezres évekre rendszeres olvasóinak tábora meghaladta a 250 millió főt, amivel nemcsak bekerült a Guinness rekordok közé, de egyértelműen a képregények történetének legnépszerűbb és legsikeresebb figurája lett., A Paws-t 2019-ben felvásárolta a Viacom, és a Nickelodeon birodalomba olvasztotta azt. Jim Davis a mai napig részt vesz a Garfield filmek és képregények készítésében.

Magyarországon 1990-től 2020-ig havilapként jelent meg a Garfield képregény, szezonális különkiadásokkal. Az idők folyamán a nyomtatott kiadványok mellett mozifilmekben és tévésorozatokban is láthattuk az oly sok emberi gyengeséget és rossz tulajdonságot megtestesítő, és éppen ezért szeretnivaló Garfieldet.

Amikor Davis-t kérdezték, ő sem tudta egyértelműen megmondani a világsiker titkát. Elmondása szerint mindig törekedett a közérthető, általános viccekre, s arra, hogy mindenkinek mondjanak valamit. Két témára nagyon koncentrál, ami valóban minden embert érint, az evés és az alvás, mely jelen esetben Garfield kedvenc „hobbija”. Ez a nemzetközi jellegű humor szerinte megköveteli a szleng és a szóviccek kerülését.

Születésnapja alkalmából kívánunk neki sok lustálkodást, lasagnát és számolatlan örömteli évet Liz, Jon és Ubul társaságában!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved