Június 20. – a menekültek világnapja


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A menekültek (másnéven migránsok) világnapja a szülőhazájukat megélhetési vagy politikai okból elhagyni kényszerülő emberek és családok szorult helyzetére hívja fel a figyelmet. Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szövetsége) kezdeményezésére 2001 óta minden év június 20-án több mint 100 országban megemlékeznek erről a napról. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa minden évben kiválaszt egy témát (jelmondatot) és az eseményeket e köré a téma köré szervezik az egész világon.

Kivonat az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun korábbi üzenetéből:

„A világon több mint 42 millióan kényszerülnek akaratuk ellenére elhagyni otthonukat és közösségüket. Ebből több mint egymillióan az elmúlt egy-két évben menekült el fegyveres konfliktusok miatt Elefántcsontpartból, Líbiából, Maliból, Szomáliából, Szudánból és Szíriából. Ezek a számok egyéneket, családokat jelentenek, akiknek élete fenekestül felfordult, akiknek közösségeit elpusztították és akiknek jövője bizonytalan.

A menekültek világnapja az érintettekre emlékeztet, és arra, hogy támogatnunk kell őket.

Öt menekültből négy olyan fejlődő országba érkezik, és részesül figyelemre méltó nagylelkűségükben, amelyek maguk is komoly gondokkal küzdenek. A legnagyobb számban a Pakisztáni Iszlám Köztársaságba és Iránba érkeznek menekültek, több mint két és fél millióan. Tunézia és Libéria is azok közé az országok közé tartozik, amely saját kihívásai ellenére is nyitva tartja határait, megosztja a szűkös vízkészletét, földjét és más természeti forrásait azokkal, akik a fegyveres erőszak hatásaitól szenvednek.

Kenya harmadik legnagyobb városa egy menekülttábor, amely félmillió szomáliai menekültnek ad otthont, sokuk már három évtizede él itt száműzetésben. Niger, Mauritánia és Burkina Faso – éhezéssel és aszállyal sújtott országok, mégis 175 ezer Maliból jövő menekültnek adnak menedéket. Ezeket az országokat nem hagyhatjuk magukra.

Együtt kell dolgoznunk, hogy mobilizáljuk a politikai akaratot és vezetést annak érdekében, hogy csökkentsük és megelőzzük a menekültáradatokat elindító fegyveres konfliktusokat. Ahol helyreállt a biztonság, ott a konfliktus kiváltó okait kell megszüntetni, és megélhetést, szolgáltatásokat és jogállamiságot kell teremteni a visszatérő menekültek számára.

Önző érdekeink és kényelmi szempontjaink ellenére nem fordíthatunk hátat azoknak, akiknek szükségük van ránk. A menekültek azért indulnak el, mert nincs más választásuk. Segítenünk kell nekik.

A menekülteknek nincs választásuk. Neked van.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved