Június 21. – szelfi nap


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Ki irritálóbb annál, aki egész nap csak szelfizik? A profilképe meg olyan, mint egy profi influenszeré? Mintha több ezer képet készített volna, hogy csak a megfelelő képet kiválaszthassa, aztán rárakta a világ összes filterét!

Valljuk be, féltékenyek vagyunk, hogy nem tudunk ilyen tökéletes szelfit készíteni. Mi mindig úgy nézünk ki, mintha egy eldobott kamerára leszálló galamb készítette volna a fotót. De hát ez így normális. Valószínűleg a jól sikerült profilképet tényleg több tucatból válogatta ki az illető. A szelfi napon mi is büntetlenül tölthetjük az időt azzal, hogy ezer fényképet készítünk, amiből aztán kiválasztjuk a legmegfelelőbbet.

Szelfik valószínűleg azóta léteznek, amióta kézi fényképezőgépek. Az emberi hiúság annyira mélységes, hogy ha megkapjuk a lehetőséget arra, hogy megörökítsük saját jóképűségünket, egyből meg is tesszük.

De ne szégyelljük – nem csak az emberek szeretnek önmagukban gyönyörködni. Egyes majomfajok, ha kapnak egy kis időt a dolog megértésére, hamar szenvedélyes szelfizők lesznek.

2014-ben a BBC hivatalosan is meghirdette a Szelfik Napját, aminek mulatságos módon a szelfizés hirtelen népszerűségvesztése lett az eredménye. Érdekes, hogy ugyanez ismét megtörtént, miután az Oxford English Dictionary szótárba felvették a „selfie” szót. Valaminek az intézményessé tétele kiváló módszer arra, hogy széles körben cikivé tegyük azt.

De nem kell amiatt aggódnunk, hogy a szelfizés eltűnne a Föld színéről. A szelfibot, a szelfizésre optimalizált drón programok és újabb és újabb lelemények gondoskodnak arról, hogy az is szelfi gyártásra adja a fejét, akiben addig fel sem merült.

Mire jók a szelfik?

A szelfi praktikus módja annak, hogy megörökítsük azokat a pillanatokat, amikor egyedül utazunk. Sokszor biztonságosabb (és bölcsebb), ha szelfizünk, ahelyett hogy szóba álljunk egy idegennel, és odaadnánk neki a telefonunkat.

Másik előnye, hogy így nem a tükörben látható fordított képet látjuk, hanem azt, ahogy valóban kinézünk, vonásainkat a megfelelő oldalra rendezve. Mivel azonban a fényképek nem adják vissza a háromdimenziós képet (nem, még a hagyományos fotókra rakott 3D filterek sem), a szelfi sem teljes pontossággal mutatja meg, amit ismerőseink látnak, ha ránk néznek.

Nem beszélve arról, hogy a fények és a perspektíva is nagyon különböző lehet, és hát mindenki ismer olyanokat, akik fotózáskor valamilyen ősi reflexnek köszönhetően egyből természetellenes arcot vágnak. Nem mindenki ért egyet abban sem, hogy a rutinos szelfizők mesterkedései valóban alkalmasak előnyös portré készítésére (lásd még: duckface).

Amikor önarcképet készítünk, lehetőségünk van megváltoztatni az arcunkat, szűrőket hozzáadni, szerkeszteni a hibáinkat és így tovább. De megálltál már valaha, hogy a sémák keresése helyett tanulmányozd előnyös vonásaidat? A szelfi nemcsak a hibáidat emeli ki, hanem a szépségedet is. Nézd meg a szemed színét, egyedi vonását, a szembogarad egyediségét, a hajad esését és a homlokod ívét!

A szelfi napon szánjunk időt arra, hogy csinálunk egy rakás önarcképet, amíg meg nem kapjuk a megfelelőt. Keressük meg a legjobb világítást, próbáljunk ki több perspektívát és hátteret. Ma nem vethet meg senki ezért! Vásárolhatunk egy szelfibotot is, ami tagadhatatlanul sokat segít abban, hogy a képeken ne úgy nézzünk ki, mint egy meglepett ponty. Ne szégyelljük megosztani a legjobban sikerült képet, szeretteink biztos díjazni fogják.

A szelfi napot persze megünnepelhetjük lázadó módon is. Készítsünk olyan borzalmas fotót, amilyet csak tudunk. Önfeledten figurázzuk ki leggyűlöltebb influenszereinket, vagy egyszerűen csak találjuk meg a legbénább beállítást, hátteret, perspektívát, frizurát, és így tovább, az eredményt pedig megoszthatjuk kedvenc barátainkkal, akik értik a viccet és biztos nem élnek vissza vele. Ők valóban tudják, hogy nézünk ki, és egy szándékosan elrontott fotó nem fogja elrontani a rólunk alkotott képüket, sőt!

Készíts szelfit, nevess egy jót és legyél önmagad!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved