Június 25. – 71 éve tört ki a koreai háború, ami még ma is tart


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A koreai háború Dél- és Észak-Korea között tört ki, amikor az északiak Kína és a Szovjetúnió támogatásával 1950. június 25-én lerohanták Dél-Koreát.

A Koreai-félszigetet Japán 1910-ben elfoglalta, és a második világháború végéig uralma alatt tartotta. A Szovjetunió, mely 1945 augusztusában üzent hadat Japánnak, az amerikaiakkal megegyezve a 38. szélességi fokig szállta meg a területet, míg az ettől délre eső rész az amerikaiak felügyelete alá került. A helyzet kísértetiesen emlékeztetett Németország megosztottságára. 1948-ra az ország két felén két külön kormányzat jött létre, mindkettő Korea legitim kormányának tartotta magát, és egyikük sem tekintette a kialakult határt véglegesnek.

Amikor az északi csapatok támadást indítottak Dél-Korea ellen, az ENSZ Biztonsági Tanácsa inváziónak minősítette azt és azonnali tűzszünetre szólított fel, majd rövidesen egy nemzetközi ENSZ kontingens felállításáról és kiküldéséről döntött, amely 90%-ban az Egyesült Államok, 10%-ban húsz szövetséges ország fegyveres erőiből állt össze, és ezzel megkezdődhetett a második világháború utáni hidegháborús időszak első nagyobb összecsapása a nagyhatalmak között.

A kezdetben rosszabbul felszerelt és kisebb létszámú déli haderő a háború első két hónapjában súlyos veszteségeket szenvedett és az ország nagy részét feladva visszavonulni kényszerült. A védelem megszilárdítása után az amerikaiak vezette haderő ellentámadásba lendült, és hamarosan elfoglalta az északi fővárost, Phenjant és november végére a kínai határnál lévő Jalu folyóig szorította vissza az északi erőket.

Ekkor Kína beavatkozása fordította meg a hadi helyzetet, az eredeti határ közelébe szorítva vissza az ENSZ erőket, ahol ezután két éves állóháború alakult ki. Ez a helyzet 1953. július 27-éig tartott, amikor a panmindzsoni fegyverszünet megkötésével létrejött egy új, a korábbihoz közeli határvonal, és annak mentén egy katonai erőktől mentesített, demilitarizált övezet.

Érdekesség, hogy békét nem kötöttek a felek, így a koreai háború elméletileg nem ért véget. Észak-Korea aztán 1994 óta számtalanszor fenyegetőzött a fegyverszünet felbontásával, amit végül 2013 márciusában hivatalosan meg is tett.

Szerencsére a felek között viszonylag ritkák a fegyveres összecsapások, de az igencsak elszigetelt észak-koreai vezetés rendszeresen él a szóbeli agresszió eszközével, és látszólag veszélyes fegyverkezési programokat tart fent, amelyeket Dél-Korea, az USA és a NATO árgus szemekkel figyelnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved