Június 27. – a vándorsólyom eléri a víz alatti palotát


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Űrkutatásban kevésbé tájékozott olvasóink most valószínűleg nem tudják, hogy miről is lesz szó. Oszlassuk is el gyorsan a homályt: ma három éve érte el a japán űrügynökség Hayabusa-2 űrszondája a Naprendszer egyik földközeli aszteroidáját, a Ryugut.

A hayabusa szó jelentése vándorsólyom, az aszteroida pedig már a tervezés alatt álló űrmisszióra utalva kapta a nevét: neve a Ryūgū-jō-ra (Sárkány-palota) utal, egy japán népmese varázslatos víz alatti palotájára. A történet főszereplője egy szegény halász, aki egy teknős hátán a palotába utazik, és egy titokzatos dobozt hoz haza a palotából.

A fentiek alapján sejthető, hogy itt nem más volt a cél, mint kőzetmintát venni és elhozni a kb. 1 km átmérőjű, legömbölyített dobókocka alakú aszteroidáról. A küldetés javát fényes siker koronázta, 2020 decemberében a Földre visszatérő egység a vártnál jóval több, csaknem 5,5 kg-nyi mintával gazdagította a tudósokat, akik azóta is elemzik a kőzeteket.

A Hayabusa-2 más tekintetben is mérföldkő volt az űrkutatás történetében: nem kevesebb, mint 11 különféle szondát bocsátott ki magából, közte négy mobil leszállóegységet (közülük három, köztük az általunk is bemutatott német fejlesztésű MASCOT el is végezte a feladatát), melyek mindenféle tudományos vizsgálatokat, méréseket és fotókat készítettek az aszteroida környékéről és felszínéről.

Miután eredeti célját teljesítette, és a Ryuguról visszatérve ledobta a mintákat tartalmazó kapszulát a Földre, a Hayabusa-2 fedélzeti műszereinek nagy részével és eredeti üzemanyag-készletének csaknem felével együtt még rendelkezésre állt. A Japán Űrügynökség (JAXA) ezért meghosszabbította a küldetést, és új pályára állította az űrszondát, amely így a tervek szerint 2031-ig további aszteroidák megközelítésével és Naprendszeren kívüli bolygók távoli megfigyelésével fogja gazdagítani a tudományt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved