Június 30. – a hosszú kések éjszakája


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A hosszú kések éjszakája a németországi náci pártban 1934. június 30. és július 2. között végrehajtott politikai gyilkosságok sorozata volt. Az akció során meggyilkolták Hitler náci párton belüli és párton kívüli ellenzékének vezető alakjait (köztük a korábbi kancellárt, Kurt von Schleichert és Gustav von Kahrt, aki leverte Hitler 1923-as korai hatalomátvételi kísérletét, a „sörpuccsot”).

Hitler és támogatói szerint a meggyilkoltak illegális hatalomátvételen mesterkedtek, és ennek megelőzése céljából kellett meghalniuk. A tisztogatásoknak legalább 85 halálos áldozata volt, de összességében számuk elérhette a százas nagyságrendet is.

A hosszú kések éjszakája Hitler végső belpolitikai győzelme és egyben a német kormányzás történetének fordulópontja volt. A náci Németország ezzel végérvényesen diktatúrává lett, melyben a Führer véleménye volt a törvény. A tisztogatással Hitler önmagát élet és halál feletti döntőbíróvá tette, s ezáltal a jogrendszert is a politikai hatalom alá rendelték, ahogy minden mást.

A „Hosszú kések éjszakája” kifejezés a német nyelvben (németül: Nacht der langen Messer) elsődlegesen tömeggyilkosságot jelent és csak általában jelöli a bosszút.

A németek ma is a Hitler és hívei által ráragasztott Röhm-puccs kifejezést használják a vérengzésre, függetlenül attól, hogy az a mai napig nem bizonyított, és nyilvánvalóan nem Hitler ellenségeinek halomra gyilkolása lett volna rá a törvényes megoldás.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved