Június 4. – Dunkerque csodája és a küzdés törött sörösüvegekkel


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

1940. májusára az Ardennektől Franciaországon át húzódó német arcvonal több mint 300 ezer brit, francia és belga katonát szegezett az Atlanti-óceán partjaihoz, és hajszálon múlt a teljes szárazföldi haderő megsemmisülése. A németek átmeneti megtorpanását kihasználva a szövetségesek a csodával határos módon, a világtörténelem egyik legnagyobb mentőakciója keretében a Dunkerque (angolul Dunkirk) környéki tengerpartról egy hét alatt kimenekítették szinte az összes katonát.

Az akcióban angol és francia hazafiak tömege mozdult meg, halászok és hajótulajdonosok ezrei csatlakoztak a felhíváshoz, és a polgári összefogás felemelő példáját bemutatva megmentették a csapatokat a biztos haláltól, és életben tartották a reményt a náci előrenyomulás megállítására a későbbiekben.

Az új brit miniszterelnök, Winston Churchill az evakuáció utolsó napján, június 4-én, pár héttel híres beköszönő beszéde után elmondta az egész világháború talán legismertebb parlamenti szónoklatát.

„Habár sok európai föld, számos régi és híres ország esett vagy eshet még el a Gestapo és a nácik álnok szorításában, mi nem adjuk fel és nem bukunk el. Elmegyünk a végsőkig! Harcolni fogunk Franciaországban, harcolni fogunk a tengereken és óceánokon, harcolni fogunk egyre bátrabban és keményebben a levegőben, megvédjük szigetünket, bármibe kerüljön, harcolni fogunk a partokon, harcolni fogunk a leszállópályákon, harcolni fogunk a mezőkön és az utcákon, harcolni fogunk a hegyekben; sosem adjuk meg magunkat!”

Azt mondják, hogy a beszéd végén Churchill még halkan hozzátette a szomszéd kollégájának:

„és megküzdünk velük törött sörösüvegek fenekével, mert ez minden, amink van, a franc egye meg!”.

A velős kiszólást vélhetően nem, de a beszéd fontosabb részeit az esti rádióműsorban is leadták. Három nagy történelmi szónoklata közül, amelyeket Franciaország német elfoglalása során mondott, ez volt a második. Üzenetük és erejük örök érvényű, a mélypontra került brit háborús morálnak pedig úgy kellettek, mint a falat kenyér, és egész biztosan segítettek megacélozni a nácik elleni polgári és katonai erőfeszítéseket.

A világtörténelem e sorsfordító pillanata iránt érdeklődőknek – a 15 ill. 16 éves korhatár figyelembe vételével – nagyon ajánljuk megnézni a témát korszerűen feldolgozó Dunkirk és Legsötétebb óra (Darkest hour) című 2017-es filmeket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved