Június 5. – 40 éve regisztrálták az első AIDS megbetegedéseket


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Az első hír a rejtélyes új betegségről 1981. május 18-án jelent meg a New York Native című melegeknek szóló újságban. Ekkoriban az ismertté vált esetek többsége drogfogyasztók és homoszexuális férfiak körében fordult elő. Olyannyira, hogy az Amerikai Járványügyi Hivatalnak a járvány felderítésére létrehozott munkacsoportja a kutatás egy szakaszában “4H betegségnek” nevezte, mivel a szindróma látszólag a heroinhasználókat, a homoszexuálisokat, a hemofíliásokat (vérzékenységben szenvedőket) és a Haiti bevándorlókat érintette.

Egy ideig tartotta magát a GRID kifejezés is, amely a melegek körében bekövetkező immunhiányra utalt.

Később egyértelművé vált, hogy bárki megkaphatja, és egy 1982 júliusában tartott találkozón fogadták el az AIDS kifejezést, ami ezután nagyon hamar világszerte ismertté vált (AIDS = Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes, amelyet a HIV = Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírus idéz elő).

A HIV elkapására a legnagyobb kockázatot a védekezés nélküli szex, a szennyezett tűvel történő vérvétel vagy vérátömlesztés, az intravénás droghasználat jelenti, valamint terhesség és szoptatás idején a magzat is elkaphatja az anyától. Néhány testnedv, például nyál, verejték és könny nem közvetíti a vírust.

A megfertőződés általában hosszú ideig, akár évekig nem jár semmilyen tünetekkel. Az idő előrehaladtával aztán növekszik az olyan fertőzések, daganatok kockázata, amelyek egyébként ritkán fordulnak elő normális immunrendszerű embereknél, illetve sok betegnél abnormális fogyás tapasztalható.

A megelőzés módszerei közé tartozik a biztonságos szex, a megfelelően higiénikus egészségügyi rendszer, a tűcsere programok és a fertőzöttek tájékoztatása, kezelése. Nincs gyógymód vagy oltás; a legmodernebb kezelési eljárások azonban lelassíthatják a betegség lefolyását és akár az egészségesen várható életkor elérését is lehetővé teszik a betegek számára. Kezelés nélkül a fertőzés után várható átlagos túlélési idő 11 év.

A HIV/AIDS világjárványba annak azonosítása és 2019 között becslések szerint 32,7 millióan haltak bele. Mára a kezeléseknek köszönhetően a világ nagy részén egyfajta krónikus, kordában tartható betegséggé vált, és a 2005 körüli mélypont után, amikor évente közel kétmillió halálos áldozatot szedett – és egyes afrikai országokban évtizedekkel csökkentette a várható élettartamot -, mára leginkább Afrika legdélebbi részén okoz össztársadalmi szintű nehézségeket. 2019-ben világszerte körülbelül 38 millió ember élt HIV-vel, közülük kb. 20,6 millióan Kelet- és Dél-Afrikában.

Az AIDS-et okozó háromféle HIV vírusvariáció mindegyike afrikai majmok vadászata során, vagy húsuk fogyasztásakor került át az emberekbe a 20. század elején. A kezdetleges higiéniai és társadalmi viszonyok között aztán nem sokan figyeltek fel rá, és aránylag zavartalan volt a terjedése is.

A legkorábbi dokumentált HIV-fertőzést utólag egy 1959-es kongói férfinál találták meg, míg az AIDS legkorábbi egzakt módon leírt esete Norvégiában 1966-ban fordult elő.

A vírus már ekkor jelen lehetett az Egyesült Államokban is, és a szabad szellemű hetvenes évek végére becslések szerint a New York-i és San Franciscó-i meleg közösségeiben 5% körül volt a fertőzöttség aránya. Mivel a betegek tünetileg nem magában a HIV-ben, hanem az azáltal okozott immunhiány miatti mindenféle más betegségekben szenvedtek, a járvány hosszú ideig elkerülte az orvostársadalom figyelmét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved