Június 6. – a jojó napja


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A jojó napját a híres amerikai vállalkozó, Donald Duncan Sr. születésnapján tartjuk, aki az 1930-as években ráállt a játék tömeggyártására, melynek köszönhetően az világszerte szilárdan beágyazódott a játékkultúrába. Duncan előtt eredetileg a fülöp-szigeteki gyökerekkel rendelkező Pedro Flores kezdte el a hazájában népszerű jojók készítését és árusítását Amerikában, és a terméke meglepően nagy sikert aratott az amerikai fiatalok és serdülők körében.

Egyes tévhiedelmekkel ellentétben a jojó sohasem volt fegyver. Archeológiai szempontból ez a játékbaba után a második legrégibb ismert játék. Noha sokan kínai eredetűnek gondolják, a valóságban i.e. 500 környékén bukkant fel először az ókori Görögország területén – az Athéni Nemzeti Múzeumban őriznek egy jojózó alakot ábrázoló vázát és egy eredeti görög jojót is.

Hellászból feltehetően kereskedők segítségével jutott el Európa többi részébe és Ázsiába. Nagy népszerűségnek örvendett többek között a mai Skócia, Anglia, India és Egyiptom területén is. A francia forradalom idején Európában emigrette néven emlegették, mint a stressz kitűnő ellenszere.

A jojó a ma ismert formáját a Fülöp-szigeteken kapta, a „yo-yo” szó egy helyi nyelven azt jelenti, „gyere-gyere”. Ebben a változatban először egy 1860-ban kiadott filippínó szótárban jelent meg. A fő különbség az ókori és a modern kori változat között a jojó felfüggesztésében rejlik.

Utóbbinál egy, az eredetinél kétszer hosszabb, félbehajtott, összesodort zsineg van átvetve a tengelyen. A jojó nincs fixen rögzítve a spárgához, hanem a keletkezett hurokban szabadon tud forogni. Ez az apró, de annál fontosabb módosítás egészen kifinomult mozdulatokat tesz lehetővé: a jojó eldobása után leszalad a zsinegen, ezután egy ideig hagyhatjuk szabadon forogni, majd a csukló megrántásával ismét visszahívhatjuk.

Ha eközben például rövid időre leengedjük a földre, a forgása miatt elgurul valamelyik irányba. Ezt a trükköt nevezik sétáltatásnak. Megrántáskor a jojó azért jön vissza, mert a rántás hatására egy pillanatra megnő a súrlódás a zsineg és a tengely között, és ez már elég ahhoz, hogy feltekeredjen.

A modern jojó komplikáltabb változatai a tengely körüli hurkot csapággyal helyettesítik. Mivel így lényegesen csökken a súrlódás, a jojó sokkal tovább tud szabadon forogni. Hogy a jojót valahogy mégis vissza tudjuk hívni, ezekben a szerkezetekben különféle trükköket alkalmaznak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved