Mai dal beszámoló – Vajon mire gondolt a költő?


Papp Juli &Tigirl (16éves) - 5 hónapja

2021 május 25-én kedden az idei Mai Dal dalszövegírás témájú programját ütötték nyélbe -sok-sok idő után először zenei rendezvényen jártunk a Muzikumban. Immáron több, mint fél éve éhezünk a különböző kultúrprogramokra, így aztán a szokásosnál is nagyobb izgalommal vártam a Mai Dal vendégeként eltöltött estét, ahol újra hús-vér zenészek voltak a színpadon.

A program tematikailag három részre volt osztva, az első egy órában Szendrői Csaba (Elefánt), Bagossy Norbi (Bagossy Brothers Company) és Lázár Domonkos (Esti Kornél, Lázár Tesók) beszélgettek Egri Bálint (Azegrivár) vezénylésével a dalszövegírás rejtelmeiről.

Vajon mire gondolt a költő?

J: Érdekes gondolatok hangzottak el a dalszövegek “üzenetéről”, hogy kinek mit jelent, hogyan jelenítik meg a szövegeikben az üzenetet. 

Mindhárom vendégművész egyetértett abban, hogy nincs semmilyen dalszövegnek egy objektíven kezelhető üzenete, hogy a klasszikus “Vajon mire gondolt a költő?” kérdés nem egyértelműen megválaszolható. Mindegyikük belerakja a maga szívét-lelkét, bajait, örömeit, majd amikor a hallgatóközönség elé kerül a kész mű, annyiféleképpen lehet azt értelmezni, ahány fül hallja (osztva kettővel 😉 ). Mezei ember hangvételben beszélgettek arról, hogy kinek mit jelent a szövegírás, kinek terápia jellegű, kinek önkifejezés, de arról is volt szó, hogy ki merre tart, vagy milyen irányba szeretne haladni, hogy volt hatással rájuk a karantén. 

T: Semmi kétség, poénos egy órában volt részünk a srácoknak köszönhetően, habár nekem az igazán informatív és meghatározó rész a kerekasztal beszélgetést követő előadás volt. Varga Livius mondott néhány szót a líra és a dalok történelméről, fejlődéséről, alakulásáról, illetve a dalszövegírással kapcsolatos tapasztalatairól és nézeteiről beszélt. Számomra az volt a legfontosabb gondolata, hogy egy dalszöveg vagy egy dal akkor igazán jó, ha a hallgatása közben megérezzük “a rezgést” – mint amikor a terem egyik végében éneklek, és eltalálom azt a frekvenciát, amivel megszólaltatom a szoba másik végében álló gitár húrját.

Továbbá érdekes volt az is, amit a hitelességről mondott:

Egy külső szemlélő sosem tudja megállapítani egy művészről, hogy mikor önazonosak az alkotásai, hiszen ezt csak és kizárólag mi tudjuk magunkról. 

A rendezvény zárásaként részt vehettünk egy dalszövegíró workshopon Egri Bálint jóvoltából. Egy rövid bemelegítő játék után (rímeket kerestünk a “Tengerecki Pál”-ra) elkezdtünk szerintünk dalszövegbe illő szavakat gyűjteni, majd meghallgattunk két melódiát, amiből kiválasztottuk a befutót. Érdekesség, hogy szavazás útján döntöttünk – elvégre demokratikus országban élünk, nem? -, és a melankolikus dallam győzedelmeskedett a frissebb, népiesebb felett. A zene kiválasztása után még “asszociáltunk” egy keveset, majd a gyűjteményünkből elkezdtünk szópárokat, rímeket, majd (persze a szótagszámra is figyelve) sorokat alkotni. A szűk egy órás foglalkozás végére elkészültünk egy 2 soros versével, és Bálint rá is énekelte a dallamunkra, így meghallgathattuk a művünket – természetesen osztatlan sikert aratott.

Nekem nagyon jó élmény volt, hihetetlen üdítőnek találtam a közös, elvont gondolkodást, ráadásul fantasztikus volt a program közönsége, szinte mindenki aktivizálta magát, és nagyon érdekes ötleteik támadtak.

Az este folyamán kiosztásra került a Mai Dal dalszövegíró pályázat győzteseinek járó díjak is, az első helyezett a Grabowski nevű feltörekvő együttes egyik szövege kapta, később a honlapon lehet majd a közönségdíj nyertesére szavazni! 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved