Nálunk járt az új Nokia 1.4 – Teszt


Tomi (14éves) - 4 hónapja

A Nokia 1.4 hazánkban május elején jelent meg a boltokban, mi pedig már meg is kaptuk tesztelésre. Korábban már járt nálunk a Nokia 5.4, amellyel sokkal pozitívabb tapasztalataink voltak, mint az 1.4-el. Teljesítmény, kamera és kihasználhatóság terén is egyaránt visszafogottabb, mint az 5.4, ugyanakkor árban is jóval kellemesebb. Megéri-e befektetni egy 30 ezres Nokiába 2021-ben? Van-e jobb alternatíva ennyiért? 

Hatalmas izgalommal vártam a futár érkezésére a Nokia 1.4-el, ugyanakkor a telefonhoz fűzött fülszöveg és a termékleírás hiába csigázott fel, mert a telefon nem váltotta be a hozzá fűzött ígéreteket.

A telefon már a bekapcsolásnál meglepetést okozott az Android Go rendszerrel, ami az Android egy fejletlenebb, kifejezetten gyengébb telefonokra létrehozott kiadása.

Ez korlátozottabb, így szűk palettán tudja a felhasználó kihasználni a telefon adta lehetőségeket. Ugyanakkor egy rakat appnak van Go változata, ami kevesebb helyet foglal el és kisebb a fogyasztása is, így az Android Go felemás élmény volt számomra. Néhány esetben hasznos volt, de gondot jelentett az is, hogy kevésbé tudom kihasználni a készüléket. 

Sajnálatos, hogy szinte egy éve az iPhone-ok esetében is szépíthetjük telefonunk kezdőlapját widgetekkel, ugyanakkor az Android Go sajnos még ezt sem támogatja. 

A visszafogott rendszernek tulajdonítható az is, hogy egy csomó appnak csak a Go verziója érhető el, ami – bár kevesebb helyet foglal – csak a nagyon alap funkciókat tartalmazza. Ennek ellenére  a telefon nálam és kollégámnál, Barnánál is néhol akadozott,  felmerült benne a kérdés: Mi lett volna, ha feltettem volna rá mondjuk egy olyan RAM- és tárhely gyilkos appot, mint a Facebook? 

De mindezeken könnyedén átlendültünk volna az árértékre hivatkozva, akkor is ott marad a kínzó kérdés: 

Mégis mi a fészkes fenéért kapott MicroUSB-t egy 2021-ben megjelenő telefon? 

Ez egy hatalmas kérdőjel és egyszerűen érthetetlen, hogy miért kellett egy ilyen elavult csatlakozóval telefont kiadni, miközben már szinte minden telefongyártó évekkel ezelőtt hanyagolta és váltott egy korszerűbb csatlakozóra. Csak viszonyításképp: a MicroUSB mondhatni kivezetés alatt van, mert már minden új telefon a korszerű USB-C csatlakozót kapja (az iPhone-ok Lightningot), sőt, ha még a korábban számtalanszor emlegetett 5.4 is ezt kapta, teljesen indokolatlan a MicroUSB az 1.4 esetében. 

Azonban ha feltételezzük, hogy mondjuk egy év múlva, egy osztálykiránduláson vagy táborban elszakad/tönkremegy a töltőnk, nem lesz reális, hogy valakinek lesz kompatibilis töltője.

Azonban az igazi csalódást a kamerája jelentette, a gyártó makrokamerát ígért, ami az én agyamban egy klassz, élénk és részletes képeket készítő kamerát jelent, ugyanakkor a mi esetünkben ez nagyon nem érvényesült, és ránézésre alig különbözött egy normál (telefon)kamera képétől. Nézzük meg példának az alábbi képet, amin egy cserépnyi növény látható.

Az oldalsó kis zöld  – b_szb@szok – növények színe jelentősen élénkebb, mint amilyenek valóban, viszont a középső kaktuszról egyszerűen elszállt a fókusz és nagyon rosszul látszik. Aki fotózáshoz szeretné használni, annak azt javaslom, inkább vásároljon egy drágább telefont, vagy egy kamerát.

Ahogyan a Nokia 5.4 esetében is, úgy az 1.4-nél is külön gomb van a telefonon a Google Segéd előhívására, ez itt is a bal oldalon található, egyedüli gombként. Azonban annak, aki nem tud egy szót sem angolul, hátrányt jelenthet, hogy ezt a gombot nem lehet átprogramozni, hogy a Segéd helyett esetleg mást nyisson meg.

A Nokia 5.4-es tesztemben az alább felsorolt szempontokból értékeltem a telefont, 1-től 10-ig terjedő skálán, így a Nokiás teszteknél már megszokott módon fog ez most is történni:

Nokia 1.4

Kezdetleges használatra megfelelő

Kamera: 3/10

Funkcionalitás: 6/10

Külső: 9/10

Összesen: 6/10

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved