Nap nap után- egy film, amit érdemes megnézni


Csata Emma (16éves) - 5 hónapja

Külsőségek – testalkat, hajszín, öltözet – mind olyan dolgok, amik befolyásolnak minket döntéseink meghozásában, és abban, hogy hogyan ítélünk meg másokat. Hajlamosak vagyunk arra, hogy az első pár másodperc alatt eldöntsük valaki szimpatikus számunkra vagy sem, akkor is, ha még meg sem szólalt. De mi lenne, ha mostantól a külsőnk csupán valami egészen megfoghatatlan dolog lenne, ami felett nincs hatalmunk?

Ezt a koncepciót tárgyalja a Nap nap után című film is. Felvet számtalan kérdést arra vonatkozóan, hogy mennyire vagyunk képesek elrugaszkodni a külsőségek adta határoktól, mennyire tudjuk valakinek csupán a lelkét szeretni, és hogy milyen problémákhoz vezet az, ha valaki csupán a külsőségek rabjává válik.

 Ahogy az HBO GO ajánlójában is olvashatjuk: „A különleges történetet feldolgozó film David Levithan nagy sikert aratott, New York Times-listás bestsellere, az Every Day (magyarul: Nap nap után) alapján készült. A főszereplő Rhiannon (Angourie Rice), egy 16 éves lány, aki beleszeret egy A nevű titokzatos szellembe, aki mindennap más testbe költözik be. Sosem tudja előre, aznap milyen testben ébred. A páratlan páros két tagja minden nap azért igyekszik, hogy egymásra találjanak, és sosem tudják, mit – és kit – hoz a következő nap. Minél jobban beleszeretnek egymásba, annál súlyosabbá válik a helyzetük, hiszen az, ha szeretünk valakit, aki minden nap egy másik emberré válik, előbb-utóbb benyújtja a számlát. Rhiannon és A rákényszerülnek arra, hogy meghozzák életük legnehezebb döntését.”

A film hihetetlenül magával ragadó, és elgondolkodtatja az embert. Nem csupán érdekes, de rengeteg különböző élethelyzetet is bemutat, rávilágít arra, hogy mennyire sokszínű és magával ragadó tud lenni az emberi nem. Megláthatjuk mennyire mások a motivációink, és hogy a családi hátterünk is mennyire befolyásolja életünket.

Nap nap után -HBO Go

A szerelmi szál – mely a történet mozgatórugója – igen izgalmas, és sok kritikát fogalmaz meg, a külsőségek világába beleragadt társadalmunkkal szemben. Feltesz egy igazán fontos kérdést: Tudjuk – e szeretni valakinek csupán a lelkét? Képesek vagyunk – e csupán a személyiségéért szeretni valakit? Ahogy Gárdonyi Géza fogalmaz: „Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arca mögött van. Láthatatlan.”

Összegezve tehát, ha teljesen nem is tudunk elvonatkoztatni a külsőségektől, a legtöbb, amit tehetünk, hogy nyitottan állunk mindenkihez, és megadjuk egymásnak az esélyt, hogy a legjobbat hozzuk ki egymásból, és meglátjuk mindenkiben az értéket, mert :

„Ne az arcról ítélj, ne a külső után,

a lélek mutatja meg, kik vagyunk igazán,

ne az arcot nézd, a lelket keresd,

s a lelkén keresztül az embert szeresd.”

Koncsol László

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.



2017 Kidsnews | All rights reserved