Négy aprósággal bővült a debreceni állatkert páva családja


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Az idei tavasz a cívisvárosi intézmény kék pávacsapatában eseménydúsan telt, miután nem kevesebb, mint négy tojásból kelt ki fióka május 7-én mintegy 28 nap kelést követően. Az egyelőre ismeretlen nemű apróságokat anyjuk neveli a kulisszák mögött, de a nyár végére már a látogatók előtt is bemutatkozhatnak.-  mondta el közleményében az állatkert vezetője.

A fácánfélék családjába tartozó kék vagy indiai páva (Pavo cristatus) az indiai szubkontinens és Srí Lanka erdős területein őshonos. A faj ikonikus külső jegye a hímek átlagosan 200 színpompás farokfedő tollból álló uszálya, amelynek kitárásával 2-3 éves koruktól kezdve versengenek a barna-fehér színezetű tojók kegyeiért.

Különleges szépsége és a farokfedő tollain található mintázatok, az úgynevezett pávaszemek miatt a hindu vallásban szent állatként tisztelik, emellett csaknem fél évszázada India egyik nemzeti jelképe.

Európába Nagy Sándor hódításai nyomán került, mára pedig világszerte elterjedt díszmadár és háziállat.

Bár eredeti élőhelyén a törvény és a helyi kultúrában betöltött szerepe egyaránt védi, állománya pedig egyelőre népes, a húsáért való illegális vadászata folyamatos problémát jelent, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A Debreceni Állatkertben a kék pávák mellett azok természetes színmutációjával, a fehér pávával is találkozhatnak a látogatók.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Nagyerdei Kultúrpark

2017 Kidsnews | All rights reserved