PlayStation 5 teszt : egy önmagában impresszív, de kontextusba helyezve elég gyenge konzol


Solymosi Máté (19éves) - 5 hónapja

A PS5 egy önmagában impresszív, de kontextusba helyezve elég gyenge konzol. Sok sok mondat kell, hogy ez az álláspontom érthető legyen, úgyhogy szerintem nem is pazarolnám az időt átvezetéssel.A konzol a belépéskor már egyből nagyon pozitív benyomást kelt. Gyors, csendes, modern (mondhatni futurisztikus) hangulata van az egész felhasználói felületnek. Magát a kezdőképernyőt egyébként kedvelem – nehéz dolga volt a Sony-nak, hiszen a PS4-en tökélyre fejlesztették a home screen dizájnját, így minden változtatással kockáztatták az összképet. Szerintem egyébként korrektül sikerültek a változtatások, bár a PS4-ét határozottan preferálom.

A PS5-ön kisebbek az ikonok, és automatikusan minden játéknak saját háttere és zenéje van, ami nekem nem szimpatikus, bár értem, miért került be. Az első jegyzetembe sokkal csúnyábbként jegyeztem fel, mint utólag emlékszem rá, így ez is valószínűleg nagyon személyes dolog.

A kontroller is kifejezetten impresszív, bár nem tudom nem megemlíteni, hogy az elsőnek, amit kaptunk a konzolhoz csúszott a jobb joystickje. Ugyan idővel cserélték, nem tudom, hogy egy átlagfelhasználónak ugyanez megadatott volna. Nem tudom, mennyire gyakori ez a probléma, így nem jegyezném fel eltérítő negatívumnak csak a mi izolált esetünk alapján.

Azért sem, mert ettől eltekintve az új rumble-funkciók, a ténylegesen vagány külső és főleg az adaptív ravaszok (melyeket helyzettől függően könnyebb vagy nehezebb meghúzni) nagyon bejöttek. A Returnal-ban elvileg kifejezetten jól domborulnak ezek a funkciók, de azt sajnos már nem volt lehetőségem kipróbálni. 

A legelső problémám azonban még azelőtt megjelent, hogy egyáltalán bekapcsoltam volna a konzolt. Leírhatatlan horror volt azt látni, hogy nincsen optikai audio-kimenet a PS5-ön. Ez meglehet rétegprobléma, hiszen ha tévére köti az ember, akkor a HDMI minden adatot továbbít, de nekem monitorom van, független erősítővel, melybe az Xbox One, a PS3 és PS4 mind engedték, hogy kivezessem a hangot optikai kábellel. Nem is álmodtam volna, hogy a PS5-ből ezt kiveszik, főleg félelmetes mérete mellett, amire nem értem, hogy nem fért rá ez a másfél centis csatlakozó. Számomra ez élből egy dealbreaker, nem vásárolnék PS5-öt semmiképp, amíg a jelenlegi setupomat le nem váltom (ez minden valószínűség szerint éveket jelent).

A konzol méretei egyébként tényleg elmondhatatlanok. Én sem hittem el, amikor olvastam korábban, de tényleg látni kell élőben, hogy megértse az ember, mennyire hatalmas is a PS5. Egyébként nekem bejön, elfér, meg jól is néz ki szerintem, de ez persze teljesen szubjektív. Sokan mondják, hogy úgy néz ki mint egy óriási router, ami lehet igaz? Nekem sose volt így kinéző routerem asszem, de nem zárom ki a dolgot. Számomra mindenképp izgalmasabb a külseje mint a Series X-é, de persze ez teljesen egyéni preferencia kérdése.

Ugyanakkor a futurisztikus külső – ami megjegyzem a Louvre absztrakt kiállításán is bármikor megállná a helyét – nehezebbé teszi a tisztítást is, hiszen vannak olyan rések az eszközön, amelyeket szó szerint lehetetlen tisztítani, ha csak nem kezdünk szerelésbe.

Ugyanakkor, ha a megfelelő környezetben van (és nem a nagymama barokk nappalijában, hanem egy modernebb szobában) akkor a helyiség fénypontja is lehet. A másik oldalon lévő Series X sokkal letisztultabb, látszik rajta, hogy nem kifejezetten a megmutatásra lett készítve és az sem gond, ha a komód alatti polcra kerül – sőt, sokkal jobban el is fér, mint a gigantikus méretű PS5.

Már nagyon sokat írtam, és még mindig nem beszéltem egy szót sem a játékokról, úgyhogy itt az ideje erre is rátérni. Az Astro nagyon jól össze van rakva, kifejezetten fun. A Spider Man: Miles Morales-ből nagyon keveset játszottam, de az rendkívül unalmas volt, végtelenül sztenderd és átlagos minden szempontból. A Demon’s Souls nagyon szép, de nem annyira hogy eldobtam az agyam – de azt hozzá kell tenni, hogy a PS4-nél is a legszebb játékok évekkel a konzol megjelenése után ütötték fel a fejüket (itt fontos mondanom, hogy nem 4k-s se nem HDR-es a monitorom, így nem tudtam teljesen kihasználni a konzol vizuális képességeit). 

És ha már elérkeztünk a játékokhoz, akkor ideje beszélni a PS5 legnagyobb előnyéről: a PS4-gyel annyira aprólékosan és tökéletesen visszafele kompatibilis, hogy semmi szükség mindkét eszközre.

A PS4-es játékok jobb minőségben játszhatóak, jobban futnak, kényelmesen letölthetőek, megjegyzik a korábbi mentéseid, az egész nagyon, nagyon jól működik. Még az első napokban átcsatlakoztattam a PS4-es külső HDD-met, amit a PS5 egyből felismert, azokat a játékokat amik mindkettőn rajta voltak törölte (megkérdezte tőlem, hogy honnan), egyértelműen látszik, hogy sok figyelmet fordítottak erre az aspektusára az eszköznek, és számomra ez volt a konzol legpozitívabb oldala.

Ebből kifolyólag a PS4-edet eladhatod és válthatsz a PS5-re nyugodtan, így a konzol ára talán már annyira nem félelmetes. Viszont ez az egyetlen felmentése a PS5-nek, mert egyébként semmivel sem indokolja a 150 000 (disc drive-os verzió esetében – és lássuk be, sokaknak, többek között nekem is ez lenne az egyetlen választás – 185 000) forintos belépő árát.

A PS4 megjelenéskor 130 000 volt, és az nem volt annyira nagyon régen, arról nem is beszélve, hogy akkor egy új megjelenésű játék 16-18 ezer forintba került, ma pedig 27 490,  azaz huszonhétezer-négyszázkilencven (!!!) forintot elkérnek egy Demon’s Souls-ért vagy Godfall-ért, ami számomra felfoghatatlan.

Cserébe ezek az árak nem biztos, hogy tarthatók, így árcsökkenésekkel lehet számolni (a Demon’s Souls jelenleg is 23 000 forint körülre van leárazva a Playstation Store-on). Tehát ha most venni akarok egy PS5-öt (feltéve, hogy egyáltalán találok eredeti áron, hiszen ez valahogy még mindig, fél évvel megjelenés után is probléma) kettő játékkal, akkor már ráfizettem majdnem két PS4-nyi pénzt, amit őszintén ez a rengeteg apró, de határozottan összeadódó sebből vérző eszköz egyáltalán nem tud megindokolni.

Ha eltekintünk a saját problémáimtól (optikai kimenet hiánya, kontrollerhibák) akkor is egy, a PS4-nél nem 7 év extra tapasztalattal jobb eszközről beszélünk, amire egyelőre a legpozitívabb értelmezésben is 4-5 épkézláb exkluzív érhető el csak. Én őszintén senkinek nem tudnám ajánlani, hogy most szálljon be a PS5-be; rengeteg potenciál van a konzolban, de drága, tökéletlen és ez a kettő szerintem nem összeférhető.

Amikor ilyen összegeket fektetünk be egy eszközbe, akkor igenis legyen nagyjából (technikai oldalról) hibátlan, de legalábbis hibátlannak tűnő.

Nem segíti a PS5 helyzetét, hogy a PS4 árnyékából kellett kilépnie, ami minden összegzés szerint az ezt megelőző két generáció legjobbja volt (talán csak a Switch közelítette meg, mondjuk az kérdéses, mennyire számítható ennek a generációnak, hiszen a Nintendo nem igazán fér bele ezekbe a ’konzolháború’ beszélgetésekbe).

Értem, hogy ez egy nehéz helyzet, de sajnos a PS5 a saját lábain is csak éppenhogy megáll. Bár elsőre impresszívnek hat, hiszen gyors és a visszafele kompatibilitás remekül meg van oldva, egyre és egyre több probléma fedi fel magát ahogy tölti vele az idejét az ember, de ha esetleg meg is úszod ezeket, akkor is vérszegény, semmilyen élmény a PS5 használata.

Óriási szerencséje van a Sony-nak, hogy a Microsoft ebben a generációban konkrétan nem is próbálkozott eladni a saját konzolját, mert ha valamit, akkor a PS5-öt könnyedén meg lehetett volna verni a legelső kanyarban egy-két tudatosan választott exkluzívval és egy alacsonyabb belépőárral.

Ugyan az új Xbox Series X (még) nem járt nálunk, a specifikációk alapján röviden össze tudom vetni a kettőt. Hazánkban árban alig párezres különbségek vannak, azonban az új Xbox generációból van egy S széria, ami már átlag 115 000 forinttól kapható. Hihetetlen módon a belső összetételükben is alig különböznek: a PS5 és az Xbox Series X egyaránt a 8 magos AMD Zen 2 processzort kapta, a PS-é 3.5 Ghz-es, az Xbox-é viszont három (!!!) tizedmaggal több, így 3.8 Ghz-es. Ennek a teljesítményben alig van jelentősége. A RAM-juk is azonos, 16Gb-os GDDR6-os, ennek köszönhető a korábbi generációkhoz képest tapasztalt jelentős gyorsulás.

Mondhatni a belsejük ugyanaz, a nagy összecsapást a támogatott játékok teszik. Ezt a PS5 oldalán a fent említett Spider-Man: Miles Morales, a Demon’s Souls, továbbá az igencsak népszerű Detroit: Become Human, ami szintén nem érhető el Xboxon. A túloldalon viszont ott van a klasszikus Forza Horizon és Forza Motorsport sorozat, a Halo Infinite és további számtalan játék. Így az összehasonlítás összefoglalásaként azt mondanám, hogy leginkább a támogatott játékok (és a korábbi tapasztalatok) játszhatnak döntő jelentőséget a választás során.

Nehéz lezárnom ezt a cikket, mert összeségében egyébként szimpatikus nekem a PS5 – sok pozitívuma van, de jelenleg még nem mondható érdemes vagy fontos konzolnak, és így ajánlani sem tudom. Nagyon remélem, hogy idővel beér és majd egyszer azt mondhatom: ha megengedheted magadnak, akkor fektess bele. Egyelőre maradok a tartózkodásnál.

A Ps5 termék tesztelésében, és a cikk megírásában Tomi szerkesztőtársam volt a segítségemre, amit ezen a platformon is köszönök neki.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

A terméket tesztelésre a Sony Europe B.V. Magyarországi Fióktelepe biztosította

2017 Kidsnews | All rights reserved